Бойко опрощава лихвите на майките, взели неправомерно пари от НОИ

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Симеон Дянков да бъдат променени законите, които задължават майките неправомерно взели пари от НОИ за отглеждане на децата си да не плащат лихви. Така те ще върнат само сумите, които са взели, без да имат право на това.

Бойко опрощава лихвите на майките, взели неправомерно пари от НОИ
Проблемът с неправомерно взетите пари за отглеждане на деца, предизвика сериозно напрежение сред сдруженията на майките в страната. Той се състои в това, че след промени в Кодекса за национално социално осигуряване се позволи на НОИ да преследва жените, които са дали детето си в общинска ясла и в същото време са получавали една година (от 1 до 2-годишна възраст на детето) по една минимална работна заплата месечно.

Според НОИ около 2000 жени са получавали "неправомерно " обезщетение и трябва да върнат над 2 млн. лв. заедно с лихвите. Същевременно майките са категорични, че не са знаели, че нямат право на тези пари и са възмутени, че трябва да ги връщат с лихвите.

Премиерът Борисов призна, че процедурата ще бъде тежка, но е дал срок на министър Дянков да направи нужните промени, лихвите да не бъдат плащани от майките.

Премиерът Борисов коментира и вдигането на заплатите и пенсиите. По думите му той е бил  пределно ясен, когато е казал, че за това е необходимо време и процедури и отказа да коментира повече темата.

Бойко Борисов направи изявленията си след като откри нов спортен комплекс във Варна.

Премиерът посочи, че сегашното правителство прави много важни неща, за разлика от кабинета „Станишев”, по времето, на който само са се строили огромни хотелски комплекси.

Бойко изрази възмущението си, че около новия спортен комплекс има много такива без да е изградена необходима инфраструктура и допълни, че е уволнил специалиста, издал разрешение за построяването им, без канализация.

На въпрос на журналисти, че фискалният резерв е стопен, Борисов коментира, че когато правителството е идвало на власт, Орешарски се е срещнал с него и с Дянков и е казал, че пасивът в бюджета е 600 милиона лева. Борисов бе категоричен, че новото правителство е заварило държавата в криза и каза, че не се интересува от коментарите на Сергей Станишев.

„Още първия ден влязохме под водата. Станишев е абсолютен популист”, категоричен бе Борисов и цитира стенограма на Министерски съвет от средата на 2009 г., където Николай Василев предупреждава Станишев, че ако продължават така да се харчат парите, следващото правителство ще бъде „на хляб и вода”.

„Ако имахме 4 милиарда излишък, представете си – колко много щяхме да направим”, заяви премиерът и допълни, че в условията на икономически разцвет не са били отделяни толкова много средства, колкото се отделят в условия на криза.