Окръжен съд - Добрич разпореди принудително довеждане на свидетел по дело за наркотици

Добричкият окръжен съд разпореди принудително довеждане на неявил се свидетел по наказателно дело за държане и разпространение на наркотици.

Окръжен съд - Добрич разпореди принудително довеждане на свидетел по дело за наркотици

Съдът за пети пореден път прави опит да призове този свидетел за разпит. Първоначално призовките на мъжа са връщани от близките му с отметка, че работи и живее в Германия на неизвестен за тях адрес. През април органите на МВР са успели да го открият в Добрич, но той е отказал да приеме призовката с обяснението, че няма да може да се яви на делото, тъй като очаква всеки момент да му се обадят и да пътува за Германия. Във връзка с това на предходното заседание по делото спрямо мъжа бе постановено принудително довеждане от органите на Областно звено "Охрана" - Добрич. Свидетелят обаче отново не се яви в съда, тъй като не е бил намерен на посочените адреси по местоживеене и месторабота. Неговата съпруга е дала данни, според които той по спешност е отишъл на лекар, заради внезапни болки в ухото. По тази причина съдът за втори път разпореди свидетелят да бъде доведен принудително за датата на следващото съдебно заседание - 12 юни.



Подсъдим по наказателното дело е Велин М. от Добрич. Срещу 31-годишния мъж  е повдигнато обвинение за това, че през октомври 2013 г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, на обща стойност 451.74 лева.

Мъжът е бил задържан през октомври 2013 година. Разследването на случая в полицията е отнело около 2 години, а съдебният процес продължава вече година и половина, като подсъдимият е на свобода под парична гаранция. Забавянето на процеса се дължи основно на трудности при издирването на свидетели, които трябва да бъдат разпитани, но живеят и работят постоянно в чужбина, като не са известни точните им адреси.

Това е едно от трите наказателните дела в Окръжен съд - Добрич, чието разглеждане продължава повече от година. Забавянето на другите две също се дължи на обективни причини - изключителната фактическа и правна сложност на делата, множество свидетели и вещи лица.