Паметникът на Дора Габе ще бъде преместен в детската градина, носеща нейното име

Общински съвет - град Добрич реши паметникът на Дора Габе да бъде преместен от двора на бившето училище "Дора Габе" в двора на Детска градина № 18 "Дора Габе". Другите обсъждани варианти бяха той да се постави пред дом-паметник "Йордан Йовков" или пред библиотека "Дора Габе".

Паметникът на Дора Габе ще бъде преместен в детската градина, носеща нейното име

С цел изграждане на художествена материална среда през 80-те години на миналия век в двора на бившето СОУ "Дора Габе" е монтирана скулптурна фигура на патрона на училището Дора Габе – творец, преводач и общественик, почетен гражданин на град Добрич. Автор на скулптурата е Йордан Гаврилов.



От началото на тази учебна година училището е закрито.

Общинска администрация внесе предложение паметникът да бъде преместен в ДГ "Дора Габе", която се намира в квартал Дружба 2.

Според решения на 6 от постоянните комисии на общинския съвет по-удачно е скулптурата да бъде в централната градска част. Затова на днешната сесия бяха предложени и обсъдени още два варианта - пред дом-паметник "Йордан Йовков" или пред регионална библиотека "Дора Габе".

След дискусия в залата, съветниците се обединиха около мнението, че тези две места на са достатъчно подходящи, а паметникът трябва отново да бъде в учебно заведение. С 36 гласа "за, 0 "против" и 1 въздържал се бе прието скулптурната фигура на Дора Габе да бъде преместена в двора на Детска градина № 18 "Дора Габе".