Изложба на художника Явор Цанев в художествената галерия в Добрич

На 20 май 2017 г., в Нощта на музеите, от 18.00 ч. в зали 1 и 2 на галерията се открива ретроспективна изложба на художника Явор Цанев.

Изложба на художника Явор Цанев в художествената галерия в Добрич

Той си отиде рано, но хората, които го познаваха, го помнят като фин и деликатен човек. „....Зад неговата стеснителна усмивка винаги прозираше желание да омиротвори и украси света с доброта, да накара хората да приберат мечовете в ножниците, но така, сякаш те са го поискали. Явор беше влюбен в живота, в семейството си, в работата си на преподавател по графичен дизайн и теория на композицията. Погледнат отстрани животът му приличаше на неизменен стремеж да постигне две неща – съвършенство в отношенията между хората – и млади и стари – и  съвършенство върху платното....” www.live.varna.bg



Изложбата ни среща с част от творчеството му – живопис и графика, които семейството му съхранява. Интересни са неговите философски размисли, които могат да се прочетат в залата - за изкуството, за спецификата на живописта, за свободата на художника, събрани в Тетрадките му. Творческият  свят на Явор Цанев е населен с персонажи от древността, странни същества ни препращат към фантастични светове, изпълнени с тишина и красота. Нежни и лирични, те ни водят към така мечтаната хармония на духа.

Явор Цанев е роден  на 13 октомври  1956 г. в София. През 1982 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович” /сега Национална художествена академия/, София, специалност „Графика”, при професор Петър Чуклев. От 1985 г. е член на  Съюза на българските художници, член на клуб „Вар/т/на” от 2000 г. до разпадането му. Работи в областта на живописта, графиката, видеоарта и инсталацията.  Живее и работи във Варна. От 2000 г. е доцент във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, а от а от  2009 г. преподава  в Технически университет, Варна. Участва в клуб „Вар/т/на” – група за концептуално изкуство, от 2000 г. до разпадането му и в „Групата на 11-те”, наследник на Вар/т/на/2004/.  Член на Обществения експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Сътрудничил на издателство „Г. Бакалов”, Варна и на периодични печатни издания.

Явор Цанев има многобройни самостоятелни изложби и над двайсет участия в колективни изложби.

Носител е на Първа награда за графика от VІІІ национална младежка  изложба, София /1985/.

Сертификат за номинация, Международно биенале на графиката Тайпей, Тайван /1991/; Премия , ІV годишна международна изложба на миниатюрата, Торонто, Канада ; 

І награда за графика, Обща художествена изложба, Търговище /1998/;