Регионална библиотека "Дора Габе" отново се включва в Националната библиотечна седмица

За 12-та поредна година Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич се включва в Националната библиотечна седмица, 9 – 13 май, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Регионална библиотека "Дора Габе" отново се включва в Националната библиотечна седмица

Националната библиотечна седмица ще се проведе в рамките на застъпническата кампания на ИФЛА за ролята на библиотеките в изпълнението на целите за устойчиво развитие в новия дневен ред на ООН „Трансформиране на нашия свят. Дневен ред 2030 за устойчиво развитие“. Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власти, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал да участват в изпълнението на целите за устойчиво развитие, определени в новия дневен ред на ООН.

Националната застъпническа кампания Национална библиотечна седмица – 2017 е посветена на широкото оповестяване на възможностите на библиотеките да повишават информираността на общностите за целите за устойчивото развитие и да допринесат за тяхното изпълнение.



През Национална библиотечна седмица Регионална библиотека "Дора Габе" организира поредица от разнообразни събития.

10 май, 14.00 часа
Пътешествие в Европа

Беседа и представяне на мултимедиен диск с ученици от Iа клас на ОУ „Стефан Караджа”

10 май, 18.00 – 22.00 часа
Нощ на литературата
Библиотеката за втора поредна година се включва в международното събитие, в което на една и съща дата на различни места в десетки градове в Европа едновременно се четат откъси от съвременни европейски заглавия. В регионалната библиотека четенето ще открие д-р Емилия Баева – зам.-кмет на Община Добрич. На всеки половин час, в рамките на 15 минути, Венцислав Рачев, на 29 години от Добрич, учител по професия, ще чете откъс от книгата на Амели Нотомб „Петрония”, издателство Колибри, в превод на Светла Лекарска. След прочита му посетителите на събитието ще получат печат в брошура пътеводител и могат да се отправят към следващото читателско гнездо – в Дом-паметник „Йордан Йовков“ и Музей в Градски парк „Св. Георги“. Така слушателите ще имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.

11 май, 10.00 - 13.00 часа
Библиотечен форум "Библиотеката днес - предизвикателства и въжмоности"

На професионалния празник на библиотекарите – 11 май, библиотеката организира  библиотечен форум, съгласно Договор №РД11-00-219/02.12-2016 г. с Министерство на културата за изпълнение на дейности и отговорности при осъществяване на държавната политика в областта на библиотечно-информационното обслужване. На форума ще присъстват библиотекари от област Добрич, от регионалната библиотека, читалищни библиотекари от град Добрич, партньори на библиотеката. На събитието ще бъдат дискутирани следните теми - Библиотечна система e-Lib PRIMA – внедряване в Регионална библиотека „Дора Габе”. Интернет каталог; Специалните издания - юбилейни, двуезични, некомерсиални и мястото им в библиотечния фонд. Няколко частни случая от света на авторското право; Дигиталната библиотека – интегрална част от услугите, предлагани от Регионална библиотека „Дора Габе”; Представяне факсимилно издание на библиотеката на "Златна книга за Златна Добруджа" под редакцията на Хр. Цанков - Дерижан, София, 1940 г.; Проект „Библиотеката - посредник в образователната интеграция на деца от ромската общност”, реализиран с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”; Европейски столици на културата през 2017 - Орхус /Дания/ и Пафос /Кипър/. 

11-31 май
Изложба на библиотечни документи
През тази година се навършват значими за българите годишнини - 295 години от рождението на българския народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски (1722–1773), наричан още Отец Паисий, 255 години от създаването на историята (1762 г.) и 175 години от добруджанския ѝ препис (1842 г.). За да ги отбележи, Регионална библиотека „Дора Габе” представя библиотечни материали за живота и делото на Паисий и за неговата творба, считана за първото възрожденско произведение на българската историография, както и за начало на българското Възраждане. Материалите запознават посетителите и с първия добруджански препис на „История славянобългарска“, известен като Башкьойски препис. Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката.