Ученици от СУ "Свети свети Кирил и Методий" - трети в страната на републикански географски фестивал

Български републикански географски фестивал „Географиада“ 2017 г., град Пазарджик - Трето национално издание, предшествано от тези в Ямбол (2015г.) и Казанлък (2016г.), се проведе изключително успешно в периода 21-23.04.2017 г. за представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич с ръководител Красимира Демирева.

Ученици от СУ "Свети свети Кирил и Методий" - трети в страната на републикански географски фестивал

Конкурирайки се с 30 отбора от най-престижни учебни заведения от цялата страна, ученическият тим „Хегемон” на добричкото училище в състав: Мариян Светославов Станев, XIIа клас (капитан); Снежана Тодорова Стоянова, IXa клас; Борислав Василев Димитров, VIIIa клас; Йоана Йорданова Йорданова, VIIв клас, завоюва престижното трето място в отборната надпревара „Географиада”.


Състезанието се проведе в два кръга:

● квалификационен (писмен предварителен; състоящ се от 50 въпроса, които отборът заедно обсъжда и решава в рамките на 60 минути)

● мултимедиен тест (състоящ се от 20 въпроса, за който се класират само първите 10 отбора от предходния кръг - този етап се проведе пред публика в зала „Маестро Георги Атанасов” при домакинството на местната професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков”.

 Резултатът на представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич „Хегемон” от предварителния кръг беше 172 точки от 200 възможни. Така отборът си подели втората позиция с екипа „Виа Траяна” от Троян и беше надминат единствено от тима на Образцовата математическа гимназия (ОМГ) от Пловдив с преднина от 3 точки. На мултимедийния тест учениците от Добрич успяха да отговорят правилно на 16 от 20 въпроса, като в още по-оспорвана надпревара и след продължителни „дузпи“ купата за III място дойде заслужено в ръцете на възпитаниците на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” от Добрич. На първо място във финалното класиране се класира „Виа Траяна” от Троян (18/20), а на второ - ОМГ Пловдив (17/20). „Хегемон” затвърдиха мястото си сред най-добрите в България, след като през 2016г. на същия форум в Казанлък станаха втори. Това, което затрудни най-много отбора, беше наличието на много въпроси, свързани с   България, като се има предвид, че този материал се изучава единствено от капитана на тима - в XI и XII клас.