Анджелина Джоли поиска да посети сирийските бежанци в Турция

Анджелина Джоли поиска разрешение от турските власти да посети лагера на сирийските бежанци в Южна Турция. Междувременно правителството на Сирия ги призова да се върнат, като им бе обещано да не бъдат наказвани.

Анджелина Джоли поиска да посети сирийските бежанци в Турция
Анджелина Джоли е посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците. През март тя посети бежански лагери в Афганистан.

В Турция в момента се намират около 9000 бежанци избягали предимно от сирийския град Джиср аш Шугур под страх от отмъщение от страна на армията. Миналата седмица правителството заяви, че в града са убити 80 полицаи и военни и се закани да се разправи с бунтовниците.

След като установи контрол над града Сирия призова жителите на Джиср ал Шугур да се върнат. Сирийското правителство се е обърнало към Червения полумесец с молба да се заеме с координирането на процеса по връщането на бежанците, които в момента се намират на територията на Турция.

Сирийските власти твърдят, че обстановката в града вече се нормализира, но продължава операцията по издирването на „въоръжени екстремисти”.

Европейската комисия обяви, че ще изпрати мисия от експерти по хуманитарна помощ в Турция заради големия брой бежанци от Сирия.