Община Генерал Тошево ще инвестира близо 6 млн. лв. европейски средства в общинската пътна мрежа

Пореден проект с участие на Община Генерал Тошево ще получи финансиране по Програма INTERREG VA Румъния – България 2014–2020 (ст.Програма за Трансгранично сътрудничество България – Румъния).

Община Генерал Тошево ще инвестира близо 6 млн. лв. европейски средства в общинската пътна мрежа

Проект „Повишаване достъпността до TEN-T мрежата в транс-граничен район Негру Вода – Генерал Тошево” е на обща стойност 15 524 020. 53 лв. Водещ партньор е Кметство Негру Вода, а бюджетът на Община Генерал Тошево възлиза на 5 961 585.81 лв.



Проектът предвижда рехабилитация на следните обекти:

– път DOB 1047 (ІІІ 296 Ген.Тошево – Каварна), Василево – Балканци от км 0+ 000 до км. 3 + 900, реконструкция улична мрежа и тротоари – улица „Втора” и ул. ”Четвърта” в с. Василево – 0.750 км.

– път DOB 3032 (ІІ-29 Добрич – Ген.Тошево)- Дъбовик от км 0+ 000 до км. 4+500, и Рехабилитация на улична настилка и тротоари по улица „Десета”, вход от с. Равнец от км.0+00 до км.0+450, центъра с. Дъбовик.

Дейностите ще включват възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества на пътните участъци, в това число: усилване и ремонт на съществуващата асфалтобетонова настилка в съответствие с очакваното за 10 години транспортно натоварване; подобряване равността на съществуващата асфалтобетонова настилка; ремонт на пътното тяло, малки съоръжения, отводнителни съоръжения и принадлежности на пътя; възстановяване на хоризонталната маркировка и допълване на вертикалната сигнализация с пътни знаци и табели. Цялостно ще бъдат рехабилитирани 8,4 км общински пътни отсечки и 1,2 км улици и тротоари.

В рамките на проекта се планира още да бъдат закупени офис оборудване и обзавеждане, както и 2 бр. скутери, снегопочистваща машина, метачна машина и косачка, които ще се използват за поддържането на пътната инфраструктура на територията на общината.

С реализирането на дейностите се очаква да се подобрят транспортните връзки за населението от района със съседните общини. Заедно с това, при възможностите за културен туризъм в с. Дъбовик ще се увеличат желаещите да посетят експозицията, посветена на Дора Габе, както и ежегодните фолклорни фестивали.