Откриха паметника на Дио в Каварна

Първият в света паметник на великия глас на рока Рони Джеймс Дио бе открит в Каварна. Монументът е изработен от скулпторите Александър Петров и Красимир Кръстев-Ломски. Паметникът на Дио се издига в Градския парк на Каварна и с него се поставя началото на изграждането на Алея на рока в рок столицата на България.

Специално за събитието в Каварна пристигнаха Стив Минарди – мениджър от екипа му и Саймън Райт – бивш барабанист на AC/DC в периода 1983 г. – 1989 г., а от 1989 г. – барабанист на Дио. Именно Саймън Райт преряза лентата. Сред гостите на откриването бяха магическият плеймейкър на България от златното ни поколение Красимир Балъков, депутатите от добрички избирателен район Румен Иванов и Валентин Николов, заместник директорът на НАП Тошко Тодоров, Звезди от Ахат. На откриването присъстваха стотици фенове на рока от цялата страна, както и членове на гръцкия фен клуб на рок легендата Дио.

В основата на паметника стои надпис Holy Diver – името на дебютния албум на група Dio, издаден през 1983 г. и всепризнат за един от най-добрите в хеви метъл музиката. Едноименната песен е една от най-великите, изпята от Рони Джеймс Дио.

През май тази година на 67-годишна възраст вокалистът на емблематичните групи Елф, Рейнбоу, Блек Сабат, Дио и Heaven and Hell ни напусна, губейки битката с рака.


Кметът на село Българево Георги Георгиев (вляво) - помогнал много в изграждането на паметника и един от скулпторите Красимир Кръстев-Ломски (вдясно) с типичния рокаджииски жест, които бе наложен именно от Дио като символ на хеви метъла