Дейности в Клуб "Кариера" в СУ "П. Р. Славейков"

В клуб „Кариера“ в СУ „Славейков“ се апробира Програма за кариерно ориентиране в училищното образование.

Дейности в Клуб "Кариера" в СУ "П. Р. Славейков"

"Връзката между професията и щастието е да работиш това, което ти харесва" – бе основната идея в работата на консултантите от ЦКО-гр.Добрич при провежданите от тях през месец февруари разнообразни дейности в клуб „Кариера“. Клубът бе създаден със средства на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Вниманието на консултантите бе насочено към четири от избраните в училището пилотни паралелки – 7-г, 8-а, 11-а, 12-а клас.




"Познавам ли професията, която избирам?" – разискваха по тематичния филм седмокласниците. Кариерните консултанти организираха и занимателни игри с тях, в които учениците трябваше да разпознават различни професии и посочват средствата и инструментите, които са нужни за упражняването им.

Филмът „Професията отблизо“ провокира осмокласниците към дискусия за стъпките, които трябва сами да извървят при опознаване на професията, която биха избрали. Консултантите представиха „Националния портал за кариерно ориентиране на учениците", създаден от МОН и информацията, която той предлага на учениците. 11

Осмокласниците попълниха работни листи със своите предпочитания и украсиха "Дървото на професиите", като го закичиха с „листенцата“ от любими професии.

"Трудните решения" - бе темата на дискусията с учениците от 11-а клас, след като им бе представен и тематичен филм. Единадесетокласниците направиха своя реална себеоценка, определиха силните си и слаби страни и получиха насоки от кариерните консултанти, как да се възползват от тях при своя самостоятелен избор на професия и бъдеща кариера.

В края на месеца гимназистите участваха и в тренинг на тема "Нашата група на 30 години". С голям интерес те се включиха в отборните игри и описваха как "виждат" своето бъдеще, когато вече са навършили 30 години - местоживеене, личен живот, професия, кариерно развитие. Попълваха работни листи, в които описваха връзката между харесваните от тях учебни предмети и избора на професия.


Дискусия по тематичен филм "Интервю за работа" бе проведена и с учениците от пилотната паралелка 12-а клас. Зрелостниците получиха полезни съвети от кариерните консултанти за подготовката и същността, начина на поведение по време на интервюто. Най-активните от класа "представиха" импровизирано "Интервю с работодател", като демонстрираха усвоените знания и умения.

"Решаването на казуси, свързани с избор на образование и кариера“ с учениците от 12-а клас, предизвика у тях огромен интерес. Кариерните консултанти представиха метода на „Световното кафене“, който улеснява сътрудничеството в отговора и спомага споделянето на нови идеи и мнения. Консултантите дадоха възможност на учениците за творческо решаване на поставени пред тях казуси. В края на тренинга основните идеи бяха обобщени от капитаните на отборите, като се предложиха и други възможности за тяхното разрешаване.


Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.