Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневните договори

През януари Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич извърши 115 проверки, предимно в предприятия от икономическите дейности търговия на дребно, селско стопанство, строителство на сгради, ресторантьорство и хотелиерство.

Земеделските стопани вече могат да заверяват онлайн еднодневните договори

При проверките са установени общо 411 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 186, а по закрилата на трудовите права на работниците и служителите - 225. За отстраняване на констатираните нарушения са предприети 403 принудителни административни мерки. За нарушенията, от които са произтекли вредни последици за работниците и служителите, са съставени 12 акта.



Дирекция "Инспекция по труда" - Добрич напомня на земеделските стопани, че вече могат да заверяват онлайн еднодневни трудови договори - чрез https://ednodnevni.gli.government.bg/ipsts. От началото на февруари е достъпна системата, която има за цел да облекчи земеделските стопани при администрирането на процеса по наемане на работна ръка по силата на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. За да бъде сключен трудовият договор, той трябва да бъде разпечатан в два идентични екземпляра и подписан от двете страни. Изискване на българското законодателство е трудовият договор да бъде сключен писмено.