Осигуряват топъл обяд в община Добричка

На днешното си редовно месечно заседание общинския съвет на Община Добричка даде съгласие кмета инж. Тошко Петков да подпише запис на заповед в полза на Агенция за социално подпомагане в размер на 8 946.08 лв. за обезпечаване на 20 % по договора за проект „Осигуряване на топъл обяд в община Добричка”.

Осигуряват топъл обяд в община Добричка

През ноември 2016 г. общината  разработи проект „Осигуряване на топъл обяд в община Добричка”. На 27.01.2017 г. е  подписан договор между Община Добричка  и АСП , чрез Дирекция „Международно  сътрудничество, програми и европейска интеграция“  за предоставяне на социална услуга „Обществена трапезария“ . Проекта се финансира по Оперативна програма за храни и/или основно материално стимулиране от Фонд на европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица  на стойност 44 730.40 лв.Проекта ще  се реализира през зимните месеца на 2017 г. от февруари  до април вкл. и от октомври до ноември,  в осем трапезарии на селата Смолница, Стожер, Ст.Караджа, Карапелит, Овчарово, Житница, Дончево и Победа.



Приготвянето на храната е съобразено с възрастта и нуждите на лицата. В приготвената храна  присъстват храни от всички групи – месо, риба,  зеленчуци,  мляко и млечни продукти,  хляб на стойност 2.30 лв.на човек на ден .

Към 30.01.2017 г. в Община Добричка  са подадени 272 бр. заявления за  услугата топъл обяд. Целевата група по проекта се определя с Наредба на Министъра на труда и социалната политика  от 04.04.2016г. Това са самотно живеещи лица и семейства , получаващи минимални пенсии , скитащи и бездомни деца и лица , лица с доказана липса на доходи и близки , които се грижат за тях. Съпоставяйки списъка на подадените заявления, комисия   определена със  заповед на кмета на Община Добричка , определи конкретните потребители, които отговарят на условията за безплатен топъл обяд, както и броят  им  за всяка трапезария поотделно:  с. Смолница – 20 ,  с.Стожер – 20,  с.Ст.Караджа – 20,  Карапелит – 20,   с.Овчарово – 20,   Дончево – 20,  Победа – 20 , с.Житница – 30 потребителя. Избора на конкретните представители от  целевите групи е извършен на база информация и анкети , представени от Д”СП’ гр.Добрич.

Потребителите на  топлия обяд ползват и съпътстващи мерки от специалисти - социални работници по райони, които предоставят консултиране, подкрепа и съдействие при нужда от ползване  на административни, здравни и социални услуги.