Добрич почете паметта на Апостола на Свободата

Гражданите на град Добрич днес отбелязаха днес 144 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски.

Добрич почете паметта на Апостола на Свободата



Възспоменанието, което беше организирано от Община град Добрич и Общински комитет "Васил Левски" започна с панихида в Храм "Св. Георги".


Пристсваха Йордан Йорданов- кмет на град Добрич, Детелина Николова - областен управител на област Добрич, Иво Пенчев - редседател на Общински съвет, членове на кметския екип, общински съветници, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения, обществени органицации, културни и образователни институти и десетки граждани.


Своето възпоменателно слово кметът на Добрич Йордан Йорданов започна с цитати на Апостола Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само себе си” и „Всичко се състои в това да бъдем заедно”, след което допълни: "Живеем в напрегнати времена, където на първо място, всеки ден не трябва да забравяме, че сме българи, не трябва да забравяме, че сме един народ и независимо от всичко онова, което разделя нашето ежедневие и се опитва да ни разделя ние трябва да продължаваме да се борим за нашия народ, за неговото просъществуване, да бъдем единни и пак казвам независимо от това, че странични сили се опитват да ни разделят ние трябва да се борим да останем заедно. След 144 години вечност днес отново сме тук да отдадем почит, да не забравяме нашата история и да учим децата си в единство, да бъдат заедно, да се борят заедно. Да дадат своя живот  за отечеството, да дадат своя живот за наша България. Дълбок поклон пред жертвата на Апостола."


Татяна Иванова от Литературна къща Добрич прочете стихотворение в памет на Дякона.


Главният уредник на Регионален исторически музей - Добрич произнесе слово посветено на Апостола.


Минута мълчание бе запазена в памет на Апостола на Свободата Васил Левски, след което бяха поднесени цветя на паметника му.