Литератутно утро в памет на Левски в Регионална библиотека "Дора Габе"

В обявената 2017 за Година на Левски, Регионална библиотека „Дора Габе" стана част от многобройните инициативи, засвидетелстващи почитта ни към националния герой на България.

Литератутно утро в памет на Левски в Регионална библиотека "Дора Габе"

На 16 февруари по повод 144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски се проведоха литературни утра с ученици от добрички училища.




В интерактивния кабинет на библиотеката учениците от IV а клас и техните гости малчуганите от I г клас на СУ „Димитър Талев”, изгледаха подготвената от  Росица Божилова презентация, проследяваща житейския път и святото дело на Апостола. Децата се запознаха и обогатиха своите знания за Дякона, като научиха за семейството му, за псевдонимите, за личните му качества, и за революционната му дейност. Големите ученици демонстрираха своите знания в стихотворна форма, рецитирайки „Песен за Апостола” от Асен Босев и други стихотворения, посветени на националния ни герой. За малките си приятели, четвъртокласниците бяха подготвили забавни игри. Участниците разделени на отбори, подреждаха пъзели с ликове на Левски, отговаряха на въпроси и решаваха кръстословица, свързани с живота и делото на великия българин. В края на срещата всеки първокласник получи книжка за оцветяване свързана с Васил Левски. Всички заедно изпяха песента „Дяконе”.

По-късно, в Стаята на приказките, библиотечен специалист запозна учениците от I а клас на СУ „Св. Климент Охридски” с живота и делото на Васил Левски. Децата обогатиха знанията си за Дякона, научиха подробности за семейството му и средата, в която е отраснал. Прочетени бяха легендите „За лъвския скок” и „За сламения кош и за кучето Левчо” от книгата на Христина Стоева „Легенди и предания за Левски”. Ученици рецитираха известното стихотворение „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев. Децата разгледаха и произведения, посветени на Левски, експонирани във витрина.

В края на посещението, учениците получиха своите първи читателски карти.