Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет

На 7 февруари 2017 г. светът отбелязва Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти.

Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет

През 2017 г. темата за Деня за безопасен интернет е "Бъдете промяната: Обединете се за по-добър интернет”.




Под мотото “Мост между поколенията: Да открием дигиталния свят заедно и...безопасно!” започва масова кампания в целия Европейски съюз. Основен фокус е безопасността на децата в онлайн пространството, безопасната и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии.

Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва Международния ден за безопасен интернет с информационен ден, който включва презентация по темата и разпространяване на листовки и флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет. Идеята е да се привлече вниманието към по-безопасно и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора.

В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, библиотечен специалист, чрез презентация запозна потребителите с основните правила за безопасен интернет. Презентацията включва информация за онлайн тормоза, компютърните и телефонни вируси, и как да се предпазим от тях. На всички потребителски компютри бе отворена интернет страницата на Националния център за безопасен интернет в България https://www.safenet.bg/bg/,а библиотечен специалист насочваше вниманието към полезния сайт. На ползвателите на библиотеката бяха предоставени листовки и флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет.

Сърфирайки в Световната мрежа имаме възможност лесно и свободно да общуваме с целия свят, да намираме нужната ни информация, да пътешестваме, да разглеждаме галерии, да ползваме световните библиотеки, да следим актуалните новини, да теглим и да създаваме музика и филми, да откриваме нови възможности. В същото време обаче Интернет крие рискове и опасности, както за децата, така и за възрастните. Някои от потребителите не са добронамерени и ползват Интернет, за да нараняват другите. Те злоупотребяват чрез кражба на лична информация, атакуват чуждите компютри с вируси, унижават, обиждат или дискредитират други хора, възползвайки се от възможността за анонимност в интернет.


Тази година международният Ден за безопасен интернет се отбелязва за 14-и път. Целта е да се насърчи по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологии, особено сред децата и младите хора по целия свят, да се насърчи формирането на етична онлайн среда, да се повиши дигиталната грамотност на децата и младите хора.


Ако попаднете на информация или други неща в Мрежата, които не ви харесват или ви плашат по някакъв начин, можете да подадете сигнал в:

Българска линия за онлайн безопасност - 124 123, скайп: blobbg, имейл: helpline@online.bg

Националнателефонналиния - 080 019 100, 116 111 /за деца/

Държавнаагенциязазакриланадетето - 02/933 90 50