Храм"Св. вмчк Георги" гр. Каварна на 3-то място в "Изборът на българите"

Храм "Св. вмчк Георги" в Каварна спечели с 291 гласа почетното трето място в класацията за Годишните награди на Министерството на туризма в категорията "Изборът на българите".

Храм"Св. вмчк Георги" гр. Каварна на 3-то място в "Изборът на българите"

Храмът е на трето място от общо участвали в класацията 220 обекта. Нарежда се след Античния град "Кабиле" в Ямбол (310 гласа) и  Античния театър в Пловдив (296 гласа). Той е единственият храм в България, класирал се в 10-ката. В нея попадат още Регионалния исторически музей - Варна, Панорама "Плевенска епопея",  Военноморския музей - Варна; Историческия музей в Ямбол, Къща - музей "Райна Княгиня" - Панагюрище, архитектурно-исторически резерват "Царевец" - Велико Търново и Подземният минен музей в Перник.



Целта на категорията "Изборът на българите" беше зададена от Министерство на туризма с цел да отличи най-посещаваните и най-обичани от българските туристи обекти. Категорията обхващаше следните подкатегории: "100-те национални туристически обекта" и " 50-те малко-познати туристически обекта" в България.

Храмът е неразривно свързан с историята и с духовния и културен живот на Южна Добруджа и в частност на град Каварна. Той е обявен за архитектурно-строителен паметник на културата (НИНК/НИНКН от 1971 г.) и художествен паметник на културата (НИНК - 5586 от 27.10.1986 г.), а от 2009 г. е със статут на архитектурно-художествена недвижима културна ценност.

Наред с обекти, които пазят история и я  показват, на трето място в класацията "Изборът на българите" е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието.