Учениците от Соколово бяха включени в дейности по кариерно ориентиране

През месец януари Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич проведе поредица от дейности с учениците от ОУ „Васил Левски“ с.Соколово, община Балчик.

Учениците от Соколово бяха включени в дейности по кариерно ориентиране

Пред децата от начална степен бяха представени мултимедийни презентации за стари и нови, познати и непознати професии, след което те с ентусиазъм споделяха, кои са харесваните от тях професии, какво знаят за тях и оцветиха своите рисунки. Малчуганите получиха първи познания за себепредставяне, попълвайки своите визитки „Снежковци“.




В прогимназиалния курс пред учениците бе представен тематичния филм „Икономическата принуда и образованието“, който ги провокира да споделят пред кариерните консултанти, кои са основните причини деца от ромски, етнически произход да отпадат от училище - безработни родители, нередовно посещение на училище, семейни модели и ранни бракове.

Консултантите представиха Националния портал за кариерно ориентиране и възможностите, които той предлага за избор на образование, профил или професия. Ученици от седми и осми клас се регистрираха в портала и попълниха въпросници за опознаване на своите интереси и способности. Те изразиха своята готовност да продължат образованието си, осъзнавайки, че само пътят към познанието ще бъде техния път към изход от нищетата.

Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.