Днес отбелязваме деня на Свети Три светители

Днес православната църква почита паметта на Свети Три светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Днес отбелязваме деня на Свети Три светители

Покровители на богословието - трима от най-достойните епископи на църквата, допринесли както за нейното благоустрояване, така и за утвърждаване на вероучението й.



Свети Василий Велики(поч. 379г.) и св. Григорий Богослов (поч 390г.) принадлежат към плеядата на кападокийските отци, завещалии на поколенията безценно писмено наследство. 

Свети Йоан Златоуст (поч. 407г.) бил епископ на Константинопол. Всеки един от тях има свой ден в църковния календар. Причината да се установи празникът "Свети Три светители" е бурен спор, възникналпрез 11 век по въпроса кой от тримата е по-достоен и има по-голям принос за утвърждаването на християнската вяра. Дебатиращите се разделили на "василияни", "григорияни" и "йоанити".

Според преданието тримата светители се явили на епископа на град Евхаита и му казали, че пред Бога и тримата са равни по своя принос.

За такъв ден през 1076 година бил обявен 30 януари. За новоустановения празник Йоан Евхаитски съставил тържествена служба. В последно време той е също така и празник на православните богословски факултети и духовни академии.