Сурвакарчета изненадаха кмета на Генерал Тошево в първия работен ден

Малки сурвакари изненадаха приятно кмета на Община Генерал Тошево в първия работен ден за 2017 година.

Сурвакарчета изненадаха кмета на Генерал Тошево в първия работен ден

В духа на уникалната българска традиция, четири деца от НЧ „Светлина – 1941” с богато украсени сурвакници сурвакаха първо кмета Валентин Димитров, а после и зам.кмета Георги Георгиев. Лъчезарните малчугани отправиха наричания за здраве и берекет, а кметът от своя страна им благодари и ги зарадва с лакомства.



Как се сурвака?

Малки дечица (сурвакари) потупват с украсена дрянова клонка- сурвачка (сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка) по гърба по-възрастни близки, роднини и съседи и изричат сурвакарска благословия в ранните часове на Васильовден. В някои части на страната- сурвакането се изпълнява само от момчета.

Сурвакарите се събират в групи от няколко души и обикалят близки къщи (апартаменти). Децата сурвакари трябва да бъдат облечени в традиционни народни носии или чисти и спретнати дрехи и да си носят торбичка и сурвачка (сурвакница, суровакница, василичарка).

Сурвакането започва от най-възрастния- децата сурвакари потупват със сурвачката по гърба с отмерени равномерни удари и изричат сурвакарска благословия:

Сурва, сурва година,

весела година,

зелен клас на нива,

голям грозд на лозе,

жълт мамул* на леса**,

червена ябълка в градина,

пълна къща с коприна,

живо-здраво догодина,

догодина, до амина.

Сурвакарската благословия (блаженка, слава, молитва, сорвакия) трябва да се изрича по време на сурвакането. Счита се, че това е вербална магия, която подсилва осигуряването на здраве и изобилие във всичко.

При обхождането сурвакарите се провикват от първата врата: “Сурва, сурва година“, а вътре сурвакат всички наред с думите: “Сурва година, весела година, живо здраво догодина, догодина до амина“. В някои села децата пеят и песни.

Прието е сурвакарите да бъдат възнаграждавани с кравайчета, сладки, плодове, орехи, сланина, дребни пари и по-малки подаръци.