Виртуозният пианист Светослав Тодоров с концерт в родния Добрич

На 21 декември Светослав Тодоров пристига от Кралския музикален колеж в Лондон, за да ни зарадва с една изключителна програма, която включва творби на Йоханес Брамс, Джон Адамс, Веселин Стоянов и Морис Равел.

Виртуозният пианист Светослав Тодоров с концерт в родния Добрич

Светослав Тодоров е български пианист, роден и започнал музикалното си обра-зование в Добрич, който в момента учи със стипендия в Кралския музикален колеж - Лондон - класическо и съвременно пиано при проф. Дина Паракина (Московска консерватория) и джаз пиано при проф. Майк Морaн (композиторът на албума на Фреди Меркюри и Мансарат Кабайе „Барселона”- 1987 г.).



От 2003 година Светослав Тодоров е в класа по пиано на Мария Гинева в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“– Варна. В края на 2008 г. за заслугите си към културния живот на Варна младият пианист е награден с поздравителен адрес от тогавашния кмет на града Кирил Йорданов. За 2009 г. Светослав е обявен за едно от децата на Фондация „Димитър Бербатов”. Стипендиант е на Министерство на културата, „Ротари Евксинград”, „Лайънс Клуб” и „Майчина грижа” за високи творчески постижения. През 2010 г. Светослав завършва с отличен успех своето средно специално образование и е определен за един от най-изявените ученици на училището, като бива отличен с награда „Артерия” 2010 за адекватно приложение на уменията по време на учебния процес.

Преди да постъпи в престижния Единбургски университет - Великобритания, той учи една година в НМА „Панчо Владигеров” – София при Стела Майсторова и Илия Чернаев. През 2011 г. Светослав започва да учи при известните британски пианисти Питър Евънс и Стивън Осбърн. Получава наградите „Доналд Тоуви” 2012 за изпълнение, като го прави втория първокурсник-ностител в историята; награда „Единбург” 2013, „Златния медал” на Единбургския Фестивал-Конкурс 2013. През 2015 г. се дипломира от Единбургски университет с най-високата оценка по инструмент от целия випуск.

Той е концертирал в редица престижни европейски зали като зала „Гаво” в Париж, „Рахманинов заль” в Москва, Кралската Фестивална Зала в Лондон и други. В началото на 2014 г. е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец „Холирууд”. По-късно е избран за „млад концертиращ артист” (AYCA award) след прослушвания в Кралската музикална академия в Лондон. Изнася концерти с Варненска и Шуменска филхармонии, Единбургски фестивален оркестър, Шотландски камерен оркестър „Медоус” оркестър и Единбургски „Чарити” оркестър.

Светослав е лауреат на конкурсите (соло и в състав) „Надежди, таланти, майстори” 2007,2009 (3-та и 1-ва награда), „Музиката и Земята” 2009 (1-ва награда), „Албер Русел” 2008, (2-ра награда без присъдена първа), „Млади виртуози” 2009 (1-ва награда), 1-ви Международен конкурс за славянска музика – Москва 2009 (Гран При) и много други. Участва в майсторските класове на Дмитри Башкиров, Павлина Доковска, Паскал Неми-ровски, Джоана МакГрегър, Дмитри Алексеев, Ванеса Латарш, Наталия Трул, Питър Хил, Жени Захариева и др.

През лятото на 2015 г. Светослав е поканен и взе участие в най-големия фестивал за изкуства в света – Единбургския международен фестивал. В края на 2015 г. той получи първа награда на 9-ти Международен конкурс „Й. С. Бах” във Фукуока, Япония, едва няколко дни след негови благотворителни участия в Българския културен институт с гости като Посланика на Република България Константин Димитров и съпругата му.

През март изнася концерт за световния композитор Стийв Райх, както и представя солов концерт в салоните на Българското посолство в Лондон. В края на юни Светослав посвети дебютния си видеоклип Капустин Проджект на Кралица Елизабет и нейната 90 годишнина. Веднага след това Светослав е поканен в журито на международния фестивал за изкуства „Трикси“ в Албена със съпътстващ солов концерт. От месеците август до декември Светослав е избран да представи Кралския музикален колеж в Манхатън Скул ъф Мюзик, Ню Йорк, където учи при Александър Мутузкин.

Васко Василев го определя като „много добър пианист“, а Найджъл Кенеди като „удивителен“. През февруари 2017 г. му предстои дебютен солов концерт в престижната зала Ройал Алберт Хол, Лондон.

Светослав Тодоров заяви, че ще опита да предложи на добричката публика едно висококачествено и незабравимо преживяване давайки най-доброто от себе си. Програмата, която ще представи в Добрич е тази, с която ще се изяви в "Royal Albert Hall" в Лондон през февруари 2017 година. Тя ще започне с Йоханес Брамс - "Соната N2 op.2", с това произведение Светослав цели да представи мащабът на класико-романтичната музика и да грабне интереса на публиката, ще последва топлото американско вдъхновение на талантливия пианист - Джон Адамс - "Китайски порти", след това Светослав Тодоров ще представи необятната българска култура с едно от най-известните български класически произведения, което се свири по цял свят и се харесва изключително много на публиката в световен мащаб - "Ноктюрно" на Веселин Стоянов и като завършек - едно от на-блестящите оркестрови произведения, повлияно от виенските валсове - "Ла валс" на Морис Равел.

Светослав Тодоров сподели, че е подготвил няколко изненади за почитателите на класическата музика, едната от които е дебютния му видеоклип Капустин Проджект, който ще "оживее" на добричка сцена.


Светослав Тодоров ще покаже изключителният си талант на 21-ви демеври от 18 часа в Огледална зала "Нели Божкова".