Учениците от Батово обсъждат професиите в дискусии

Учениците от ОУ „Отец Паисий“ с.Батово обл. Добрич участваха в дейности с опознаването на различните видове професии.

Учениците от Батово обсъждат професиите в дискусии

Мултимедийната презентация „Имената на професиите“ запозна учениците от начален курс с познатите и непознати за тях професии. Учениците от първи и втори клас обсъдиха често срещаните в ежедневието им професии, като лекар, учител, полицай, журналист, но и по-малко разпространените, изискващи ръчен труд като, обущар, монтьор, шивач, фризьор.




Малчуганите получиха своите първи познания за себепредставяне и сами попълниха и оцветиха своите коледни визитки.

Третокласниците и четвъртокласниците дискутираха по темата „Професиите - нужни и полезни“, като споделиха, че всяка професия е необходима и достойна за уважение.

В прогимназиалния курс бяха проведени интересни за учениците дискусии по тематични филми. Учениците от пети и шести клас успяха да навлязат в света на своите интереси и да споделят харесваните от тях професии.

Тематичния филм „Професията отблизо“ провокира седмокласниците и осмокласниците към дискусия за стъпките, които трябва да извървят сами при опознаване на професията, която биха избрали. Консултантите представиха „Националния портал за кариерно ориентиране на учениците“, създаден от МОН, възможностите за себеоценка на всеки от тях, предпочитаните от тях профил или професия и избор на училище след завършване на основно образование.

Център за кариерно ориентиране - гр.Добрич работи по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.