Община Добрич ще предоставя топъл обяд на нуждаещите се граждани

Община град Добрич, в качеството си на партньорска организация и Агенция за социална подпомагане чрез Дирекция ”Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция”, подписа Договор за изпълнение на проект „Грижа за по-добър живот“ по Операция тип 3: ”Осигуряване на топъл обяд”, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Осигуряване на топъл обяд- 2016”, по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица.

Община Добрич ще предоставя топъл обяд на нуждаещите се граждани

Изпълнението на проекта цели:



Допълване, надграждане и разширяване на обхвата на действащата национална програма за подпомагане на обществените трапезарии, както и намаляване на броя на живеещите в бедност лица, чрез подпомагането им с храни, с оглед задоволяване на основно материално лишение. Проектът включва и изпълнение на дейности, предвидени в допълнение към разпределението на храна и /или на основно материално подпомагане, с цел намаляване на социалното изключване и/или справяне с извънредни социални ситуации по устойчив начин, изразяващи се в индивидуално /групово консултиране, подкрепа и съдействие, реализирани в отговор на установени конкретни нужди и проблеми на представителите на целевите групи/.

Проектът е на стойност 22820,60лв. и ще подпомогне 110 представители на целевите групи, за периода от месец януари 2017 г. до месец април 2017 г.

Целевите групи по тази операция се определят с Наредба на Министъра на труда и социалната политика № РД-07-1 от 4.04.2016 г. за реда и условията за определяне на целевите групи по ОПХ (ДВ, бр.29 от 12.04.2016 г.)

Основните целеви групи за предоставяне на топъл обяд са:

1. Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

2. Лица с доказана липса на доходи и близки,които да се грижат за тях.

3. Самотно живеещи лица и семейства,получаващи минимални пенсии/пенсии за осигурителен стаж и възраст,пенсии за инвалидност,наследствени пенсии,пенсии несвързани с трудова дейност/

4. Скитащи и бездомни деца и лица.

Допълнителна целева група:

1. Лица,настанени в Център за временно настаняване.

Комисия сформирана от Кмета на Община град Добрич ще извърши оценка и подбор на кандидат-потребителите, в съответствие с указаните целеви групи по проекта и съгласно списъците, предоставени от Дирекция „Социално подпомагане”. Тя ще изготви поименни списъци на одобрените потребители и чакащите резерви, които ще бъдат изнесени на 28.12.2016 г. пред офиса на проекта Корпус 3 /бивш партиен дом/, етаж 11 и на сайта на община град Добрич.

Одобрените представители на целевите групи ще получават безвъзмездно топъл обяд, включващ супа, основно ястие и хляб, всеки работен ден в периода на реализиране на дейностите по проекта.

Храната ще се приготвя в Домашен социален патронаж и ще се предоставя в определените за целта пунктове:

- разливна към Клуб на пенсионера, находящ се на ул.”Отец Паисий”, №82;

- Храм”Света Троица”.