Кметът на Добрич Йордан Йорданов откри изложба, посветена на 1 декември - световния ден за борба със СПИН

Превантивно-информационният център по наркотични вещества СУ "Св. Климент Охридски" организират изложба на плакати, посветена на 1 декември - световен ден за борба със СПИН.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов откри изложба, посветена на 1 декември - световния ден за борба със СПИН




През 1988 г., за да се насочи общественото внимание към проблемите на болестта СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с нея, 1-ви декември е обявен за Световен ден за борба със СПИН. 


Изложбата е експонирана на втория етаж на мола в Добрич и в нея участват ученици от 9 до 12 клас от профилираните паралелки по графичен дизайн в СУ "Св. Климент Охридски" с преподаватели Велина Христова, Мария Попова и Стела Славова. Повече от десет години съществува профилът по графичен дизайн в училището и в него учениците изучават основните видове изобразителни изкуства - графика, живопис, приложни изкуства и дизайн. Най-голям интерес предизвикват занятията по графичен дизайн - основният профилиращ предмет, които се провеждат в добре оборудван кабинет и всеки има възможност за самостоятелна работа с графични програми над собствени проекти. Част от тези проекти са представени в изложбата - плакати, посветени на 1 декември - световния ден за борба със СПИН. Останалите рисунки са изготвени в часовете по дизайн, в които плакатът, но вече проектиран на ръка, също е застъпен в учебната програма.


Кметът на Добрич откри изложбата с думите: "Изложбата е посветена на най-големия бич на 21-ви век, а именно болестта СПИН. Радвам се, че млади хора са започнали да говорят на тази тема и проявяват отговорност към обществото, към себе си и това което им престои в бъдеще..."


Йордан Йорданов подари символични подаръци на младите творци, участвали в изложбата от името на Община Добрич.


Плакатите ще бъдат изложени през следващата седмица на втория етаж на мола в Добрич.