Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката

Днес в Деня на народните будители в огледална зала “Нели Божкова” бяха връчени годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката




На церемонията за връчване на годишните награди присъстваха Йордан Йорданов - кмет на Обищна град Добрич, арх. Боян Коларов - заместник кмет "Устройство на територията", д-р Емилия Баева - Зам.-кмет "Хуманитарни дейности", Елка Димова - Зам.-кмет "Финанси и общинска собственост" , общински съветници, почетни граджани на град Добрич, представители на движения, обществени организации, културни и образователни институции и граждани.


Кметът на Добрич Йордан Йорданов приветства присъстващите и честити празника на Народните будители с думите "Денят на народните будители е особен национален празник. На този ден ние не се прекланяме пред конкретен подвиг, не честваме дата от конкретно историческо събитие. На този ден няма нито тържествена заря проверка, нито пищно народно веселие. На 1 ноември тържеството е различно, защото празнуваме бавното събуждане на желанието за свобода."


Тържеството продължи с музикален поздрав – изпълнения на Олга Михайлова-Динова – мецосопран, Радостина Гроздева-Кръстева – пиано.


Д-р Емилия Баева прочете протокол от заседанието на комисията по присъждане на накрадите.


Кметът на Добрич връчи плакети и почетни грамоти на изявени личности за ярки постижения в обществения и културния живот на града.


Колективната годишна награда в областта на културата и науката беше присъдена на РЕГИОНАЛЕН КЛУБ „46-ТИ ПЕХОТЕН ДОБРИЧКИ ПОЛК“ към Национално дружество „Традиция“ за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“и активно участие в изложбите на Регионален исторически музей – Добрич: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война (септември 2015 – февруари 2016 г.), „И сложиха главите си за отечеството“ – изложба, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и осъществен открит урок с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич (март – май 2016 г.) на същата тема, изложбата „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“ (септември – декември 2016 г.), както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.


Индивидуалната награда бе присъдена на историка Радослав Симеонов за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – Директор на Исторически музей Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище музей Добрич.


Бяха връчени и грамоти за юбилейни годишнини. В знак на уважение и признателност в почетната книга на Община Добрич е вписана Фани Медникарова. Тя получава високото отличие за принос в развитието на хоровото изкуство в град Добрич, за дългогодишната работа с децата и младите хора за развитието на техния талант и за създаването и утвърждаването на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ като школа, възпитала любовта към музиката в над 7 хиляди хористи и постигнала световни върхове.


Церемонията по връчване на годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката беше закрита от хор "Добруджански звуци" с главен диригент Елвира Пастърмаджиева.