Индикативни годишни работни програми за 2017 година

На провелата се днес информационна среща ОИЦ - Добрич съобщиха оперативните програми по еврофондове за 2017 година.

Индикативни годишни работни програми за 2017 година

Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 - в тази оперативна програма са включени 2 процедури. Първата процедура е насовена към изграждане на ВиК инфраструктура, очаквания прием по тази процедура е трето/четрърто тримесечие, общият бюджет е 1 112 млн. лева, а допустимите кандидати са ВиК оператори. Втората процедура по тази програма е "Подобряване на природозащитното въвтояние на видове/ местообитания от мрежата Натура 200, чрез подхода ВОМР", очакваният прием е за трето/четвърто тримесечие, общият бюджет е 34,7 млн.лв. (чрез подбор на проекти), допустимите кандидати са общините.



Оперативна програма "Региони в растеж" - в тази програма са включени 4 процедури. Първата процедура е "Енергийна ефективност в периферните райони-2". Очаквания прием е през месец декември, общия бюджет е 15 млн. лв. и допустимите кандидати са 28 общини на малки градове от 4-то ниво, съгласно НКПР (град Генерал Тошево). Втората процедура е "Регионална здравна инфраструктура", очаквания прием е през месец януари, общият бюджет е 163,5 млн.лв. Допустимият кандидат е Министерство на здравеопазването. В третата процедура са включени 2 точки - "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за деца" и "Покрепа за деинституционализация на социалните услуги за възраствни и хора с увреждания", тук очакваният прием е за месеците януари и юни. Общич бюджет е за първата точка 57млн.лв. и за втората точка 42,4 млн.лв. Конкретните бенефициенти ще бъдат определени в насоките на кандидатстрване.Четвъртата процедура е насочена към развитието на туристическите атракции. Очакваният прием е за месец май. Кандидатите са Министерство на културата, общини, институции на верозиповеданията.

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"- в тази програма е включена една процедура с 2 подточки. Първата подточка е "Подкрепи децата с увреждания" общия бюджет е 6 млн.лв. и е насочена към общините с 100% финансиране. Втората подточка е "Открий ме", с бюджет 4 млн.лв, насочена към неправителствени организации и доставчици на социални услуги с 100% финансиране. Очакваният прием е за първото тримесечие на годината.

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен разтеж" включва 2 процедури. Първата има 2 подточки - "Изграждане на регионални научни центрове" с общ бюджет 110 млн. лв., насочена към висшите училища и научно изследователските институти и "Уникални научни инфраструктури" с общ бюджет 58 млн.лв. с очакван прием месец юни. Втората процедура е с 3 подточки, а именно "Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда", "Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование" и "Осигуряване достъп до качествено образованиев малките населени места и в труднодостъпните райони".

Оперативна програма "Добро управление" с една процедура - "Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство", очакваният прием е в четвърто тримесечие на 2017г., общият бюджет е 20 млн. лв. Допустимите кандидати са неправителствени организации и социално- икономически партньори.

Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност. В тази програма са включени 3 процедури. Първата процедура е с 2 подточки - "Разработване на продуктови и производствени иновации", "подкрепа за създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории". Втората процедура включва "Подкрепаза насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства. Третата процедура - "Подкрепа за пилотнии демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите".

Програма за морско дело и рибарство - включва Мярка добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов, Мярка Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки, Мярка насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви такива, Мярка изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие и мерки за предлагане на пазара.

Програма за развитие на селското стопанство - включва няколко подмярки: "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малките стопанства", " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти"