Заработваме шофьорската книжка с електронни листовки

Електронни листовки ще има в автошколите до края на годината. Те ще заменят обаче хартиените задължително и безусловно след тригодишен гратисен период, през който автоинструкторите ще могат да използват и едните, и другите, обясни транспортният министър Ивайло Московски.

Заработваме шофьорската книжка с електронни листовки
Електронният вариант на листовките за шофьорските курсове ще бъде готов до края на годината, каза министърът на транспорта Ивайло Московски.

В същото време обаче се предвижда да има гратисен период около 3 години за улеснение на автошколите. През това време преподавателите ще могат да използват и стария, и новия вид тестове.

 „Ще има гратисен период около 2-3 години, в който ще се използват и двата модела - електронен и хартиен, така че хората да имат време да свикнат с електронния вариант на листовката”, заяви той. „Ще има възможност да се правят много модерен тип изпити чрез тези листовки, включително да има и 3D варианти”, каза още министърът.

Предвидено е в листовките да бъде намален броят на въпросите, но ще има повече от 1 верен отговор на задача. Целта на промените е постигането на по-ефективен и удобен вариант на електронни листовки с индивидуален баркод за кандидат-шофьорите.

 „Предстоящото въвеждане на баркодовете на листовките е, за да се генерира база данни информация и да се избегне голяма бумащина. Целта е да се минимизират възможностите за спекулации”, добави Московски.

До идеята за електронни листовки се стигнало се е стигнало след среща на транспортния министър Ивайло Московски с браншовите организации на преподавателите по автомотоподготовка. По думите на министъра обмисля се също така съвместно с гилдията да бъдат въведени модерни полигони за практическия обучителен процес в шофьорските курсове.

Транспортният министър взе участие в традиционния автомобилен ретропарад, организиран по случай Деня на шофьора.