Нова помпено-хидрофорна станция осигурява норамлно водоподаване на Балик

Помпено-хидрофорна станция "Балик" в едноименния квартал на Добрич бе официално открита днес. Лентата прерязаха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и управителят на ВиК - Добрич инж. Петър Калчев.

Нова помпено-хидрофорна станция осигурява норамлно водоподаване на Балик



Помпено-хидрофорна станция "Балик" е строена през 1982 година и оставена на груб строеж. Правени са опити през 1987 година да се оборудва. Сега е възстановена от ВиК - Добрич, като водното дружество е инвестирало около 100 000 лева собствени средства.


На откриването днес присъстваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на парламентарната Комисия по околна среда и води Станислав Иванов, депутатите от 8 МИР - Добрич от ПП ГЕРБ Румен Иванов и Живко Мартинов, областният управител Детелина Николова, председателят на общинския съвет на Добрич Иво Пенчев.


Станцията се намира точно срещу блок 54 в квартал Балик. Към нея има и каса за заплащане на консумираната вода.

Помпено-хидрофорна станция "Балик" захранва 36 блока, в които живеят около 3 000 човека. Хората от квартала споделиха, че вече се усеща ефекта от новата станция. Разрешен е един дългогодишен проблем с налягането и водоподаването е нормално и по високите етажи.

Още 6 такива станции ще бъдат пуснати до края на годината в Добрич, съобщи управителят на ВиК - Добрич инж. Петър Калчев. Това ще доведе до намаляване загубите на вода в град Добрич и догодина се очаква за първи път да има понижение на цената й, заяви той. Добрич е първият град в страната, който е на 100% зониран, отбеляза управителят на ВиК.