Старт по талевски на новата учебна година

На 15 септември отново училищният двор на училище "Димитър Талев" в Добрич се изпълни с усмихнати детски лица за откриване на новата 2016/2017 учебна година.

Старт по талевски на новата учебна година



По традиция празничният ден започна в 9.00 ч. с издигане на националното знаме и под звуците на химна на Република България. Гости на тържеството бяха Росица Йорданова – зам. кмет по икономическото развитие и европейските фондове, Милко Пенчев – общински съветник и председател на обществения съвет при Средно училище "Димитър Талев", Михаел Игнатов – общински съветник, Дарина Маринова – член на Управителния съвет на Училищното настоятелство към училището и др.

От всички най-вълнуващ бе празникът за малките първокласници и дванадесетокласниците.

Поздравления към всички присъстващи ученици, учители, родители и гости поднесе Весела Панчева – директор на училището, а поздравителни адреси талевци получиха от кмета на Добрич Йордан Йорданов и областния управител Детелина Николова.

През тази и следващата учебна година ученици и учители от СУ "Димитър Талев" ще работят по два нови международни проекта "Учение, радост, развитие чрез четене" и "Моята Европа, моят живот, моето бъдеще". Пораснали с едно лято и заредени с нова енергия, много от възпитаниците ще повишават знанията си по чужди езици, като се включат в групите към Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

В СУ "Димитър Талев" вече има сензорна стая, в която ще се провежда терапевтична работа както с ученици със специални образователни потребности, така и с деца, които не са на ресурсно подпомагане. Педагогическият персонал също е включен в графика на сензорната стая.  В сензорната терапия ще се използват ръчно изработени пана с различно предназначение. Стаята бе създадена по идея на Павлета Димитрова – логопед и училищния психолог Росица Митева, която работи по проект "Подкрепа за равен достъп и личностно развитие". В екипа участват и трима ресурсни учители.


Новата учебна година за талевци стартира с четиридневен лагер в град София - награда за победата в националния ученически конкурс "Нашето присъствие в дигиталния свят". Група гимназисти подготви сценарий за триминутен видеоклип на тема "Дигитално гражданство", в който се представя една оригинална гледна точка за гражданската активност в съвременния свят на технологиите. Учениците ни демонстрираха какво за тях е активно гражданство, какви са възможностите и заплахите, свързани с технологиите и виртуалната идентичност на хората в онлайн общностите. Клипът, който учениците заснеха, за да илюстрират идеята си, се фокусира върху истинската история на ученичка, която е била жертва на кибертормоз. Концепцията на младите талевци бе сред лауреатите на конкурса. Само 6 училища от страната получиха такава награда. От 11-ти до 14-ти септември победителите имаха възможност да  посетят киностудио "Бояна" и да се запознаят с режисьори, продуценти и сценаристи. Подкрепени от опита и съветите на професионалистите, те заснеха видеоклипове, като реализираха своите идеи. Всички материали провокираха размисъл върху потребността от промяна и необходимостта от споделена отговорност у всеки гражданин на национално и европейско ниво, за да бъдат постигнати европейските цели и ценности. Наградените гимназисти ще използват придобитите си умения и знания, за да отразяват важните събития в СУ "Димитър Талев". Ще изработват авторски репортажи за локалната училищна телевизия.

И тази учебна година е ново предизвикателство, което ръководството и учителите на училището ще посрещнат с ентусиазъм и воля за успех, с любов към своите възпитаници, със загриженост и отговорност за тяхното израстване.