Стартира полицейска акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

С началото на учебната година традиционно полицията организира акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

Стартира полицейска акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Целта на акцията е ограничаване на предпоставките за пътно-транспортни произшествия с деца преди , в началото и през цялата учебна година. През настоящата година акцията стартира с обяваването на седмица на превенция на детската пътна безопасност (5 - 15 септември) и с обявяването на 10 септември за ден на превенцията. 



Във връзка с провеждането на тази акция са предвидени редица мероприятия с представители на регионалното управление на образованието, както и с кметове на общини да се координират, планират и провеждат съвместни действия и работни срещи за набелязване на конкретни мероприятия и дейности свързани с предстоящото откриване на учебната година за недопускане на нарушения на обществения ред по време на тържествата. Работни срещи се провеждат с директорите на всички училища и за съгласуване на съвместни действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на училищата, като се имат впредвид възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателен режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и през учебната година, съобщи гл. инсп. Жулиян Минев – началник на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Добрич.

Актуализират се начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. Извършват се охранителни проверки на сградите на детските учебни заведения в обслужваната от областна дирекция на МВР Добрич територия, при констатирани пропуски ще бъдат изготвени уведомителни писма със срокове за тяхното отсраняване. От полицията планират извършването на системни проверки за присъствието на непълнолетни в питейни и увеселителни заведения, за продажба на алкохол или цигари на деца от търговски обекти в близост на училищата.

През периода от 15 септември до 31 октомври с цел недопускане на инциденти ще има засилено полицейско присъствие в районите на училища, детски градини и възлови кръстовища в Добрич и областта.

През изминалата учебла година 2015/2016, в област Добрич при тежки пътно-транспортни произшествия са участвали 20 деца и младежи до 17годишна възраст, няма загинали. 

През тази лятна ваканция - от първи юли до днес, по пътищата на областта са ранени 7 деца и младежи до 17 години, загинали няма