Екипи на ЕНЕРГО-ПРО монтираха птицебрани по електропровод в Добричко

За поредна година ЕНЕРГО-ПРО монтира щъркелобрани на различни места в Североизточна България.

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО монтираха птицебрани по електропровод в  Добричко

В началото на септември екипите на компанията поставиха маншони и птицебрани по електропровод 20 kV в село Александрия, община Добричка, с което се гарантира безопасността при прелета на защитения вид в района.




По време на есенната миграция на щъркелите, която обикновено започва в края на август, голям брой птици се струпват на ята по електрическите стълбове за почивка и нощувка. За да бъде опазен животът им, съоръже-нията се обезопасяват чрез монтиране на птицебрани, маншони и други предпазващи средства, които не позволяват възникване на късо съедине-ние вследствие на контакт на птиците с части от електропровода под нап-режение. Предпочитаните от птиците участъци за кацане по време на прелет се променя сезонно, което ги прави трудни за прогнозиране. Компанията разчита на компетентното сътрудничество на институциите и природоза-щитни организации, които следят маршрута на птиците и посочват места-та, където е необходимо обезопасяване на електрическите стълбове.


Известно е, че България е страната, над която преминава Виа Понтика - най-големият миграционен поток на вида от Европа към Африка. Тук се събират птиците от източната миграционна популация и образуват ог-ромни ята по Българското Черноморие. Всяка година ЕНЕРГО-ПРО Мрежи предприема редица превантивни мерки за обезопасяване на въз-можно най-голям брой електрически стълбове, за да се опази популацията на защитения вид. Специалистите на ЕНЕРГО-ПРО винаги откликват за съдействие на об-щини и неправителствени организации в оказването на помощ на бедст-ващи или останали без дом щъркели. През последните години електроразпределителната компания монтира стотици платформи за щъркелови гнезда в Североизточна България. Те осигуряват безопасни домове, където щъркеловите семейства гнездят и отглеждат своето потомство. Едновременно с това се предотвратяват пре-дизвикани от птиците аварии и прекъсване на електрозахранването в на-селените места.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи преподписа споразумение за сътрудничество с Българско дружество за защита на птиците, според което по електричес-ките стълбове в Североизточна България, през следващите няколко годи-ни ще бъдат монтирани нови 1000 платформи за щъркелови гнезда. 300 от тях ще бъдат позиционирани в района на Дуранкулак и Шабленското езе-ро.