Приключи първото археологическо лято за крепостта Кария

В най-голямата забележителност по българското Черноморие обещава да се превърне крепостта Кария, чието първо археологическо лято приключи. Отнесена на 90% от морето, бетонирана по времето на социализма, днес тя се подготвя за нов живот.

Приключи първото археологическо лято за крепостта Кария



Екип на Регионален исторически музей - Добрич с научен ръководител Боян Тотев и заместник Добрин Добрев – гл. уредник на отдел „Археология” работиха в обекта. Крепостта е била погребана под десетки тонове бетон – на брега е имало компресорна станция за морска вода и циментът е бил излят да укрепи съоръжението. С помощта на Община Шабла и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, което възстановява естакадата на носа, огромните бетонни блокове са разчистени и започва същинската работа на археолозите.


Разкритата крепост е от 6-ти век, а под нея има друга, която вероятно е с 2 или 3 столетия по-стара, разказва Боян Тотев. Останките, които могат да се видят са от ранновизантиския и късноантичния период. Крепостта е защитавала огромно пристанище, събирало зърно от целия регион за търговия по море. В северната й част е разкрита основата на кръгла кула и част от крепостната стена.


За разлика от северната, южната страна на крепостта има квадратна кула и изключително добре запазена стена. Не без усилия, но с оригиналните строителни материали тя ще придобие завършен за посетители вид. Тук са разкрити няколко пилоса, единият от които напълно запазен. В тези съдове е съхранявано зърното.


„Пристанищна инфраструктура” финансира с 30 000 лв. разкопките, което е 90% от инвестицията. Около 5 000 лв. е дала Община Шабла. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви, че съвместната им работа с добричкия музей продължава.


Той се надява догодина да се осъществят подводните разкопки, които този сезон бяха възпрепятствани. Ще се търсят възможности и за европейско финансиране. Предвижда се до две години, в композиция с емблематичния фар и естакадата на нос Шабла, комплексът да стане притегателно място за туристи.