Одобрен е проектът за достъпна среда на музея в Тервел

Това е вторият проект на Община Тервел, който Програма Красива България одобрява през тази година

Одобрен е проектът за достъпна среда на музея в Тервел

С новия проект се прави първата стъпка за обновяване и социализиране на музея в общинския център. Одобреният проект включва направа на панорамен външен подемник с тротоар до неговия вход и портал към вътрешния двор на сградата, както и изграждане на санитарни помещения за хора с увреждания на първия етаж на сградата. Ще се монтира и стълбищен подемник за преодоляване на стълбите от първия етаж на сградата до първата спирка на подемника. Проектът е на стойност 116 000 лв. с ДДС.



Общината подготвя за кандидатстване в МИГ и следващ проект за музея. Неговата цел е да се възстановят основните елементи на сградата - покрив, дограми, външни и вътрешни мазилки и да се обособи втори санитарен възел на етаж втори. Последната инвестиция на общината ще бъде доставката на ново оборудване, което ще позволява работа на деца и учениици на интерактивни екрани, ще направи възможно в залите на музея да се направят нови тематични кътове, различни звукови и светлинни ефекти и да се направят кътове за занимания с деца. Общината си е поставила за цел да разчупи статичната концепция нз музея и да превърне мястото в атрактивно за децата и младите хора.

Артефактите от тазгодишната археологическа находка - базиликата на крепостта Палматис, както и находките от проучената през 80-те години на миналия век крепост Скала край с. Кладенци ще заемат своето подобаващо място в местния музей. Етнографията на тервелския край, събитията свързани с Кочмарската битка и още нови неща са обект на общинските проекти за музея. Първата стъпка е проектът за достъпна среда. Той трябва да бъде приключен в края на 2016-та година.