В Добрич се проведе първата за страната международна военно-историческа възстановка, посветена на Добричката епопея

За първи път в страната се проведе международна военно-историческа възстановка, пресъздаваща 3-дневните епични боеве за нашия град Добрич, отпреди 100 години.

В Добрич се проведе първата за страната международна военно-историческа възстановка, посветена на Добричката епопея

В пресъздаването на битката край Добрич по време на Първата световна война, която се е състояла в дните 5-7 септември 1916 се включиха 150 човека от 5 държави - България, Русия, Украйна, Латвия и Израел, 4 оръдия, 4 тежки картечници, 120 пушки, 10 000 партона, 200 взрива и десетки ездитни коне.




Събитието беше организирано от Национално дружество "Традиция" , Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”, Община град Добрич, с любезното съдействие на Регионален исторически музей Добрич.


След възстановката всички пръстващи преклониха глави в едноминутно мълчание в памет на всички загинали и оставили костите на Добричка земя в името на род, бог и отечество.


След което думата беше дадена на градоначалника на града Йордан Йорданов, който изказа благодарността си към реконструкторите за уникалното пресъздаване на Добричката епопея и раздаде грамоти на участниците във възстановката.


От имео на  всички реконструктори участвали в мероприятието кметът на Добрич Йордан Йорданов получи като подарък първият тип българска сабя на Третото българско царство с пожелание да я вади при нужда и да я прибира с чест.


Д-р Добрин Добрев - председател на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция" връчи почетни медали за изключителни заслуги на участниците, без които възстановката нямаше да се състои.