Генерал Тошево почете паметта на летците - герои

На 27 август се навършат 30 години от гибелта на военните пилоти капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев. По този повод днес кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, признателни граждани и ученици поднесоха цветя пред техния паметник, който бе открит на 27 август 1996 г. в близост до лобното място на героите, които жертваха себе си, за да спасят стотици граждани. Те решават да се разбият с авариралия си самолет извън Генерал Тошево, вместо да катапултират и машината да падне в индустриалната зона на добруджанския град, което щеше да доведе до една от най-големите трагедии в новата история на България.

Генерал Тошево почете паметта на летците - герои



При извършване на учебен полет самолетът МиГ 21У аварира в небето над Генерал Тошево. Капитан Венко Савов (на 34 години) и старши-лейтенант Йордан Тенчев (на 26 години) са взели решение да не катапултират от устремената към индустриалната зона машина, а да загинат, спасявайки от сигурна гибел стотици мирни граждани.


В чест на 10-годишнината от техния подвиг бе открит паметник по инициатива на Общинска администрация и с подарено от поделение 22770 в Балчик самолетно крило. Двамата са обявените посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево, а на техните имена са кръстени две улици в града.