Празнични прояви през месец септември в Тервел

Обичайно месец Септември е изпълнен с празници и тържества за тервелчани.

Празнични прояви през месец септември в Тервел

На 9 септември от 10, 00 Дом за стари хора „Радост“ с. Полковник Савово ще бъде домакин на Втори фестивал на певческите групи при домовете за стари хора. Участниците ще представят таланта си в три жанра: народни песни, руски песни и стари градски песни. Проявата ще се проведе на откритата сцена на центъра на град Тервел, а при лошо време – в залата на читалището.



На 15 септември ще се състои тържествено откриване на учебната година за всички училища на територията на общината.

На 20 септември със заупокойна церемония ще бъде отбелязана 100-годишнината от боевете в Добруджа на Трета българска армия през Първата световна война. Ще бъде открита и паметна плоча, увековечаваща героизма на Първа конна дивизия, под командването на Иван Колев, при защитата на Добруджа и битката при с. Кочмар на 03.09.1916г.

На 22 септември е денят, в който ще се проведе XIV Добруджански събор Тервел. На двете сцени в центъра на града ще се изявят индивидуални и групови изпълнители на песни, танци, музика, обичаи, словесно творчество. За първи път тази година в събора ще могат да участват и клубове за български народни хора. Гостите на празника ще видят изложение на тервелски производители на плодове и зеленчуци, мед и произведения на изкуството. Съборът е посветен на подписването на Крайовската спогодба през 1940 г. и обявяването на Независимостта на България. Фестивалът няма конкурсен характер.

На следващия 23 септември сцената на читалището в Тервел ще се огласи от звънките гласове на изпълнителите на традиционна добруджанска народна песен в конкурса „ С песните на Калинка Вълчева“. По регламент състезанието се провежда в пет категории: индивидуални изпълнители 1-ва група от 5 до 9 г.; 2-ра група 10-14 г.; 3-та група на участниците от 15 до 20 г. и 4- група над 20 г. В петата категория ще участват колективи. Изпълненията могат да бъдат както акапелно, така и под съпровод на музикален инструмент или оркестър. Не се допуска участие със сингбек. Професионалното жури, под ръководството на Калинка Вълчева, ще определи носителите на първо, второ и трето място и на голямата награда на Конкурса. Награждаването на победителите ще се състои на гала-концерт на финалистите и патрона на Конкурса Калинка Вълчева. 

Всички прояви се финансират от Община Тервел.