"Двореца" - Балчик представя предпремиера на новата книга на Юлиян Атанасов и Деян Михайлов

На 21.08 от 18:00ч. в галерия "Тунела" на Културен център "Двореца" ще се състои предпремиера на книгата на Юлиян Атанасов и Деян Михайлов.

"Двореца" - Балчик  представя предпремиера на новата книга  на Юлиян Атанасов и Деян Михайлов

По време на представянето авторите ще споделят интересни моменти около създаването на книгата - мотиви, впечатления, ситуации. Автограф, книгата "Строителите на случайностна България" и пряк досег с личността на творците рискуват да отнесат посетилите събитието.



За книгата:

Първите пилотни бройки на книгата "Строителите на случайностна България" излизат от печат в края на юли, а читателите имаха шанса да я видят представена на традиционната Алея на книгата във Варна.

Сборникът разкази и есета е дело на варненските журналисти Юлиян Атанасов и Деян Михайлов, познати на четящата аудитория с медийните си публикации през годините. „Строителите на случайностна България“ поднася два цикъла оригинални текстове, писани от авторите отделно и независимо един от друг. Юлиян Атанасов се представя с 12 хумористично-сатирични есета, а Деян Михайлов – с цикъл от 8 разказа.

И есетата, и разказите са изцяло подчинени на съвременната тематика, засягат актуални проблеми на времето, в което живеем. На пръв поглед съвсем обикновени, героите в разказите на Деян Михайлов са емблематични за посттоталитарното общество, наречено у нас преход. Сбъркана ценностна система, разминаване между поколенията, провалени мечти, тотална деградация на духовното, странни представи за щастие и успех. Тези герои обаче можем да срещнем навсякъде около нас - по улицата, в магазина, в училище, на екрана, в политиката…

Есетата са един забавен смешно-ироничен поглед към събития и личности от българската и от световната история. Един шеговит поглед с намигване, което обаче провокира и задава въпроси – кои сме и защо сме такива днес, кой и как ни управлява, народопсихологията ли е причина да живеем живота си не така, както искаме. В тези текстове оживяват фигурите и на съвременни български политици, по един или друг начин оставили диря в обществения живот.

И едните, и другите текстове се четат леко, но провокират към размисъл – нещо, от което българите днес имаме осезаема нужда.

Премиерата на книгата ще бъде през септември в град Варна, а през октомври сборникът ще се предлага още в определени книжарници в Балчик, Добрич и Шумен.

За авторите:

Деян Михайлов е журналист с близо 15-годишен стаж във варненски медии, сред които Радио Варна, агенция „Фокус”, в. „Черно море” и в. „Варна”, в. „Позвънете”. Отразявал е хиляди събития от областта на политическия и икономическия живот у нас, острото му перо неведнъж се е изявявало в актуални коментари по злободневни теми. Това е дебютната му книга.

Юлиян Атанасов има 23 години стаж в повече от 10 печатни и електронни медии, като най-продължителен професионален път бележи работата му във варненските всекидневници „Черноморие“ и „Черно море“. Има над 20 хиляди публикации в печатни издания - в областта на спорта, политиката, културата, образованието. Автор на актуални коментари и анализи. Преди „Строителите на случайностна България“ е издал 3 самостоятелни стихосбирки – „Белег от нежност“ (2001 г.), „Огледалото в твоята стая“ (2005 г.) и „Романтика за динозаври“ (2016 г.). Редактор и на трите поетични книги е Валери Станков.

Любителите на съвременната българска проза могат да посетят среща разговор на 21 август (неделя) от 18:00 часа в галерия „Тунела” на Държавния културен институт "Двореца" - Балчик.