В Добрич ще се проведе първата за страната международна военно-историческа възстановка, посветена на ПСВ

Това, което ще видят зрителите не е шоу, театър или спектакъл, а припомняне на драматичната история, нашата цел е да представим ужаса на войната, защото войната е най-лошото нещо, което може да сполети дадено общество, заяви д-р Добрин Добрев - председател на Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция".

В Добрич ще се проведе първата за страната международна военно-историческа възстановка, посветена на ПСВ

Клубът, с подкрепата на Община град Добрич, организира историческа възстановка на събитията от преди точно 100 години, останали в историята ни като Добричката епопея.



Подготовката за честването на 100-годишнината започна още през миналата година, очаква ни уникално по рода си за Добрич и България събитие, отбеляза кметът Йордан Йорданов.

За първи в страната ще се проведе международна военно-историческа възстановка, посветена на Първата световна война, съобщи д-р Добрин Добрев. Ще участват реконструктори от Русия, Украйна, Латвия, Израел и 17 реконструкторски групи от България.

Те ще се съберат в периода 26 - 28 август на мястото на старите казарми в града. 27 август ще бъде ден за работа с граждани. Добричлии ще могат свободно да се запознаят отблизо с историята на българската армия, да разгледат нашата и чуждите войски, да посетят площадките за прицелна стрелба, за хвърляне на граната по вражески окоп и други. Същия ден от 17 часа ще се проведе парад на армиите. Те ще преминат в пълно бойно снаряжение по центъра на Добрич - от Стара къща до площад "Свобода".

Кулминацията е възстановката на 28 август от 11.00 часа. В нея ще участват 150 човека, 4 оръдия, 4 тежки картечници, 120 пушки, 10 000 патрона, над 200 взрива, десетки ездитни коне.

Заместник-кметът на Добрич д-р Емилия Баева припомни, че официалното честване на 100-годишнината ще бъде на 5-7 септември с множество културни и спортни прояви. 5 септември ще бъде ден на отворените врати в Художествената галерия и Регионална библиотека "Дора Габе", в които ще бъдат изложени документи, свързани с Добричката епопея. Същия ден ще се проведе лекоатлетически крос, а на следващия - колоездачен поход по стъпките на героите. 6 септември ще бъде ден на отворените врати на Военното гробище, където ще може да бъде разгледана новата експозиция. 7 септември ще започне отново там със заупокойна света литургия и военен ритуал с участието на военоморските сили на България. На площад "Свобода" пък ще гостува пътуваща изложба, ще се проведе фолклорен концерт, ще има изложба на хляб и хлебни изделия. В Дом-паметник "Йордан Йовков" ще бъде представянето на книгата "Те загинаха за Добруджа" с автори Радослав Симеонов и Петър Бойчев. Програмата ще завърши с тържествена заря проверка вечерта на площад "Свобода".