Община Генерал Тошево отново сигнализира за състоянието на гарата

Общинска администрация очаква отговор от НКЖИ за състоянието на ЖП спирката и площите по протежение на линията

Община Генерал Тошево отново сигнализира за състоянието на гарата



С второ писмо в рамките на шест месеца Община Генерал Тошево сигнализира пред Национална компания "Железопътна инфраструктура" за състоянието на ЖП спирката в града и прилежащите около нея площи. Целта на предприетата от общинското ръководство мярка е да заостри вниманието на държавната компания върху занемарения сграден фонд на бившата гара. Тя е публична държавна собственост и отговорност за нейното стопанисване носи държавата, в лицето Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

Ето какво се посочва в писмото:
В резултат на извършеното преструктуриране в Национална компания „Железопътна инфраструктура”, гарата в Генерал Тошево бе закрита, а функциите й преустановени. Към настоящия момент има само спирка.

Сградата на спирката не се обитава и както често се случва, започва да се руши. Грозните и обрушени фасади, и компрометирания външен вид не хармонират с околната жизнена среда. Прилежащите площи също не се поддържат, за което свидетелства снимковият материал, който Ви изпращаме. По протежение на цялата линия в урбанизираната част са налице условия от инциденти с преминаващите граждани, в това число - майки с деца, тъй като през района на спирката и на още три места минават най-преките и удобни връзки между източната и западната част на града.

Кадровият и финансовият ресурс на Община Генерал Тошево не позволяват постоянното поддържане на района около бившата вече гара, въпреки че от началото на годината са направени две акции по почистване.

Предвид гореизложеното и желанието ни да гарантираме безопасността на местните жители, изразяваме надежда, че ще предприемете всички необходими действия по привеждане в изряден вид на спирката и площите по протежение на линията.

Първото запитване относно състоянието на спирката бе изпратено през месец март, когато възмутени граждани поставиха въпроса в инициативата „Попитай кмета”. Отговор не бе получен. Този път общинското ръководство разчита на адекватна реакция от страна на предприятието, която ще бъде публично оповестена.