50 % от добричките младежи нямат политически възгледи

Половината от младите хора на Добрич на възраст между 18 и 35 години нямат политически възгледи, показва анкетно проучване на Младежкото Обединение на БСП – град Добрич.

В рамките на проекта „ДНИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА МЛАДЕЖКА АКТИВНОСТ” – ДОБРИЧ 2010 г., организиран от Илияна Йотова – евродепутат от групата на S&D и Младежкото Обединение на БСП – град Добрич, са били анкетирани 220 добричлии през изминалите два дни. Резултатите бяха представени на пресконференция днес.

30% от анкетираните заявяват, че имат леви политически убеждения, по 10% са дясно настроените и центристите, а останалите 50% нямат политически възгледи. С равен процент удобрение Бойко Борисов и Георги Първанов са определяни от добричките младежи за най-подходящ президент на България, следвани от Волен Сидеров.

Като основни проблеми на местно ниво се посочват инфраструктурата, образованието и липсата на привличане на външни инвестиции в Добрич. Резултатите от анкетата показват, че младите хора са слабо запознати с всякакви евро инициативи и възможности за кандидатстване по програми, финансирани от ЕС. Дейността на евродепутатите е добре позната. Най-разпознаваеми са Илияна Йотова и Антония Първанова.

60% от анкетираните заявяват твърдата си решеност да гласуват на предстоящите два вота през 2011 г. – за президент и за местна власт. 30% пък няма да отидат до урните, останалите 10% все още не са решили.

Мнението на младите е важно за вас, заяви на пресконференция в Добрич евродепутатът Илияна Йотова. Тя изрази притиснение от слабата информираност на младите за европрограмите и от липсата на политически възгледи в 50% от анкетираните. В средата на октомври ще бъде наета социологическа агенция, която да извърши подобно проучване, с което ще се покаже доколко резултатите от сегашната анкета се припокриват с новополучените.