Международният фестивал "Фолклор без граници" се открива в понеделник

От 25 до 27 юли в град Добрич ще се проведе ХV Международен младежки фолклорен фестивал „Фолклор без граници“.

Международният фестивал "Фолклор без граници" се открива в понеделник

Изданието се организира съвместно с НС ЦИОФФ - БЪЛГАРИЯ. Фестивалът се провежда под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.



Във фестивала ще се включат представители от България, Колумбия, Чили и Белгия.

Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. Младите танцьори продължават традицията да съхраняват и популяризират българския фолклор. Те представят танци, характерни за добруджанската фолклорна област. Участвали са в много международни фестивали, конкурси и надигравания у нас и в чужбина. С богатия си репертоар и младежки дух, танцовият състав е част от визитката на град Добрич.


Фондация „КОЛУМБИЯ ФОЛКЛОР“ - Ансамбълът е от град Сантяго де Кали - главен административен център на департамент Вале дел Каука и третият по големина град след столицата Богота и град Меделин. Ръководител на състава е Леонардо Пастрана. Професионалните артисти са с богат международен опит. Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони - тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие и използват характерни за коренното население инструменти.


Ансамбъл „BANDA RENACER“ от Чили - Ансамбълът е създаден през 2000 г. специално за празника на село Ла Тирана, разположено на 80 км от Икике, административен център на регион Тарапака. Всяка година на 16 юли на това място се провежда големият църковен празник на Света Кармен. Ръководител на състава е Уолтър Гутиерес Тапиа. Ансамбълът се радва на голяма популярност по цял свят и е участвал в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др.


Танцов състав „VREDON“ от Белгия - Съставът е създаден през 1980 г. в град Алст. Той съчетава традицията със съвремието. Неговите танцьори изпълняват специфични танци с флагове под съпровод на барабани, които представят акробатичните и хореографски умения на изпълнителите. През 2013 г. със своето шоу „RED“ стават първа танцова група на провинция Източна Фландрия. Многобройните им участия по света са в паради, шествия, фестивали. Изнасят и самостоятелни представления. Репертоарът им включва и джаз балет, съвременни танци и комбинации от различни стилове.

 

ПРОГРАМА:

25 юли 2016 г. (понеделник)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Откриване на фестивала. Концерт

26 юли 2016 г. (вторник)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Фестивална вечер

27 юли 2016 г. (сряда)

19.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Концерт. Закриване на фестивала

Всяка от фестивалните вечери започва в 18.30 часа с дефиле на участниците в централна градска част (подлез на Градски парк - пл. „Свобода“).

 

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:

25 - 27 юли 2016 г., пл. „Свобода“ - Изложение на традиционни български занаяти на Сдружение „Общество за фолклор“

26 юли 2016 г., 10.00 - 12.00 ч., Художествена галерия - Арт ателие

27 юли 2016 г., 10.00 - 12.00 ч., сцена на пл. „Свобода“ - Танцова работилница