654 табладжии от 4 до 88 години поставиха рекорд в Албена

В събота, в спортната зала на комплекс Албена, се събраха 654 табладжии от 4 до 88-годишна възраст. Всички те хвърляха заровете в продължение на 60 минути, без да стават от местата си, с което беше подобрен рекордът поставен през 2011 година в турския град Измир от 632-ма играчи.

654 табладжии от 4 до 88 години поставиха рекорд в Албена



С много емоции любителите на една от най-древните игри в света – таблата подобриха рекорд на ГИНЕС за най-много играчи на едно място в рамките на 1 час.


Сред участниците бяха бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков и комикът Димитър Туджаров – Шкумбата. Семейства и солови играчи от цяла България заприиждаха повече от час преди началото на рекордьорската игра. Сред участниците имаше и чужденци, чуваха се разговори на немски, английски, руски и румънски език.


Най-малкият привърженик на играта беше 4-годишният Дамян Димитров от София, чиито родители скоро го посветили в магията на заровете. Семейството е на почивка в Созопол, но пристигна специално за турнира в Албена. По подобен начин друга фамилия – от Пловдив, летуваща в Несебър, се включи в масовата игра на табла. И това не бяха изключения. Най-възрастният играч беше 88-годишният Борис Горанов от Варна.


Всеки участник носеше шапка с уникален номер и беше вписан в специален протокол за удостоверяване на рекорда. 60-минутната игра беше документирана с видеозапис, вкл. и с дрон, следена от двама независими наблюдатели и множество стюарди.


С изтичането на кръглия час беше обявен и новият рекорд, посрещнат от участниците с бурни аплодисменти и мексиканска вълна. До седмица ще стане ясно дали той ще бъде признат и вписан в книгата на рекордите ГИНЕС.