Започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

Днес от 11 часа започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата.

Започна изграждането на площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата

Тази площадка ще се намира на края на улица Хр. Ботев, малко преди тя да се свърже с околовръстното - ЖК Балик. Имотът е направен така, че от всички страни да има зелени зони, които сравнително да го изолират от жилищния квартал, сподели днес на кметската оперативка зам. кметът "Устройство на територията".



Площадката ще е около 11 дка, главен изпълнител на проекта е Пътно строителство, а възложител е Община гр. Добрич.

Арх. Боян Коларов - Зам.-кмет "Устройство на територията" сподели, че това е място, на което всеки ще може безплатно да остави отпадъци, които подлежат на някакъв тип рециклиране. Това включва дори ненужни мебели, електрическа и електронна техника, от които жителите на Добрич искат да се освободят. Всичко, от което искаме да освободим домовете си,може да бъде предадено там, заяви арх. Боян Коларов.

На обекта ще има клетки, контейнери и първични преработвателни машини, които ще разделят отпадъците ще ги пресоват, за да могат от там нататък да бъдат експлоатирани. Част от отпадъците ще отиват на сметището, а друга част ще бъдат предавани на фирмите рециклиращи пластмаса, стъкло и метали. На тази площадка за събиране на отпадъци ще могат да бъдат предавани и ненужни строителни материали.

Идеята е, че от там нататък организацията, която ще работи там и ще стопанисва тази площадка да се грижи за по-нататъчния път на това, което за нас е боклук и след време може да се превърне в суровина, заяви арх. Боян Коларов.