Атанас Атанасов за случващото се на пазара за горива в Добрич

От 6-ти юли цената на природния газ в Метанстанция” Атанасов груп” е 0.77 лв./ кг. Разговаряме със собственика на фирмата Атанас Атанасов за случващото се на пазара за горива.

Атанас Атанасов за случващото се на пазара за горива в Добрич



Защо свалихте драстично цената на природния газ, след като Веселин Маршеки стъпи на добричкия пазар?

С  тази цена отвръщаме на действията на г-н Марешки, чиито цени не отговарят на никакви пазарни правила, а се преследва друга цел. При цена от 0.79 лв. Марешки реализира загуба от 1 ст. на кг., която се явява разликата между доставната му цена с акциз, ДДС и разходите за компресиране на газа - от 6 на над 200 бара. Без коментар са разходите за заплати, осигуровки и други преки разходи за дейността, които остават да тежат като голяма въпросителна.


Най-отговорно заявяваме пред многобройните ни клиенти, че  при тази цена ние също търпим загуби. Индиректната загуба идва от другите преки  разходи, консумативи, заплати, осигуровки и т.н.

Това не е пазарно поведение, но с риск от големи загуби, се стремим да запазим клиентите, които обслужваме вече над 11 години. За този период от време даваме хляб на 17 добричлии –наши служители.


Каква би следвало да е оптималната цена на метана?

Реалната цена на метана е 1.29 лв. Идеята на един бизнес е да реализираш печалби. Това е нормалната бизнес логика.

Избягва от полезрението на публиката, че не на последно място е другата голяма тема - тези съоръжения, тези машини, тези компресори с високо налягане, имат планови ремонти, които въобще не са евтини. Трябва да имаш реализация и печалба и да отделяш средства примерно на тримесечие за регулярна поддръжка.

Не дай си Боже, да стане някакъв извънпланов ремонт: откъде ще се плащат тези пари? Въпреки всичко, извън всякаква пазарна логика и търпейки загуби, ние ще се борим за нашите клиенти!