Протест "Аз съм родител, не личен асистент" се проведе днес в Добрич

Протест "Аз съм родител, не личен асистент" се проведе на днес от 11 до 12 часа в Добрич - на изхода за Варна /до табелата/. Организатор е Стела Илиева - майка на болната от детска церебрална парализа и епилепсия Александра Маркова.

Протест "Аз съм родител, не личен асистент" се проведе днес в Добрич

Хората и децата с увреждания не са уредени с нищо в България, споделиха родителите на деца с увреждания от Добрич.




 Майката на Александра Стела Илиева сподели, че при последните протести родителите изказали своите искания - нуждата от клиники, уреди и средства за децата, но министърът заявил, че исканията им са прекалено много. От тогава те се редят по програми за лични асистенти, в които болшинството от родителине не успяват да влязат, особено тези, чиито деца са навършили 18 години.


По новата програма се предвиждат два или три часа на ден за дете - лична грижа от личен асистент, заплащането е около 100 - 150 лв. не повече, сподели една от майките на дете с увреждания. С тези пари тя не може да му осигури нито рехабилитация, нито логопед или психолог.


От там нататък става борба за оцеляване, затова родителите настояват за закон, с който да се осигури постоянен доход прикрепен към лицето или детето с увреждане.


Когато децата навършат 18 години биват отписвани от всякакви права. Всяко дете което се роди с проблеми, има късмета да живее и шанса да оцелее над 18 години, трябва да запазва правата си, заяви една от майките. Родителите изказаха своите искания за закон, който да защитава децата с увреждания, дори след навършване на 18 годишна възраст, добавките да не спират и правата да им се запазят. 


Родителите на децата с увреждания не искат лични асистенти и програми, за които да се молят всяка година. Те искат професия "личен асистент" - майка на дете с увреждане, да бъде осигурен фиксиран доход на месец, който да може да покрива нуждите на децата.