"Двореца" - Балчик представя Инициатива на Румънски културен институт - Букурещ

Историческата роля на гр. Балчик като културен мост между България и Румъния ще бъде акцент в инициативата на Румънски културен институт, планирана да се състои на 9 юли от 18 часа в "Каменна зала" с домакинската подкрепата на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик.

"Двореца" - Балчик  представя  Инициатива на Румънски културен институт - Букурещ

Форумът се посвещава на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия и обявяване на княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген през 1866 г. за владетел на Обединените княжества.



Идеята, събитието да се организира и състои в "Каменна зала" срещна пълното разбиране от страна на Културен център "Двореца". Наред с поредицата от художествени пленери, изложби и концерти, с румънско участие през годините, Държавния културен институт "Двореца" може да сподели положителен опит и в множество дейности, състояли се по покана на партньори и културни институции от румънска страна.

В "Каменна зала" ще се представи спектакъл от музика и народни танци от Детска фолклорна група към сдружението на румънците в България "AVE", както и прожекция на документалния филм King’s War (Войната на Краля), посветен на племенника на кралица Мария и крал на Румъния - Михай I.

Очаква се на събитието да присъства и Нейно Височество Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария. Представител на фондация „Флореску”- Джон М. Флореску - ще разкрие различните етапи от подготовката на документалния филм и ще отговаря на въпроси, зададени от публиката.

Самият документален филм е с режисьор и продуцент Тревър Потс, а изпълнителен продуцент е Джон Флореску. Сюжета на филма е базиран на обширно интервю на Джон Флореску с Негово Величество Михай I Крал на Румъния, взето на английски език.

На 9 юли (събота) от 18:00ч., "Каменна зала" ще отвори врати за всички, желаещи да посетят събитието. Достъпа в залата ще се осъществява посредством закупен за територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца", входен билет. Броят на седящите места в залата ще лимитира и присъстващите на събитието лица.