Антония Първанова оглави антитерористична работна група в ЕП

Д-р Антония Първанова ще оглави работна група в Европейския парламент за борба с тероризма и проблемите пред международната сигурност. Това стана ясно след завръщането й от Вашингтон, където в качеството си на член на комисиите за връзки с държавите от Северна Африка и Иран участва в Международен форум за сигурност, съобщиха от офиса на Първанова.

Антония Първанова оглави антитерористична работна група в ЕП
Българският евродепутат разкри, че причина за създаването на работната група е необходимостта от продължаване на съвместните усилия за противодействие на тероризма. "Ликвидирането на Осама бин Ладен не означава край на борбата срещу тероризма и усилията за осигуряване на глобална сигурност", заяви д-р Първанова. Тя допълни, че посещението й в САЩ е било продиктувано от тревожните събития в Северна Африка и Близкия изток през последните месеци, а успешните срещи в САЩ са основа за бъдещи действия за намаляване на напрежението в региона.

По време на посещението си Антония Първанова проведе срещи на най-високо равнище с председателите на комисиите по вътрешна сигурност в Сената и Камарата на представителите на САЩ, сенатор Джо Либерман и Питър Кинг, както и с председателя на комисията по външна политика в Долната камара на Конгреса, Илена Рос-Лехтинен.

Те обсъдиха редица въпроси, застрашаващи международната сигурност като финансирането на тероризма, нарастващия радикален ислямизъм, както и възможностите за подновяване на преговорите за мир в Близкия изток.

Веднага след завръщането си от Вашингтон, д-р Антония Първанова се срещна с главния оперативен директор на Фейсбук - Шерил Сандберг, с която обсъдиха и проблемите на кибер сигурността и влиянието на социалните мрежи върху конфликтите в Северна Африка и Близкия изток.