НАП започва масирани проверки по Северното Черноморие

Със старта на летния сезон НАП започна проверки за осигуряване на ефективен данъчен и осигурителен контрол в търговски обекти, разположени в населените места, курортните комплекси и ваканционни и курортни селища. Предвижда се извършване на ежедневни оперативни проверки с цел минимизиране нивата на риск от неспазване на данъчното и осигурително законодателство и противодействие на данъчните и осигурителни измами. Предвиждат се наблюдения и ревизии на определени категории лица, извършващи дейности в областта на търговията, туризма и услугите.

НАП започва масирани проверки по Северното Черноморие

Ръководството на Териториална дирекция на НАП Варна, към която е и офис Добрич, днес проведе работна среща с представители на туристическия бранш от Североизточна България. Темата на срещата беше организационната готовност и засилените мерки за контрол от страна на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство от работещите в туристическия сектор.



Проверки ще се извършват през целия сезон, които ще бъдат във връзка със сигнали на граждани и институции, за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, включително  и неиздаване на фискални касови бележки, целодневни наблюдения и проверки на определени обекти.

Както и през изминалата година в  кръга на проверяваните лица ще попадат и задължени лица, чието търговско поведение е анализирано от гледна точка на установяване наличие или липса на индикации за участие в схеми на данъчни и/или осигурителни измами, или отклонение от обичайна търговска практика.

Предвиждат се съвместни действия с органите на МВР, Инспекция по труда, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция Митници, Комисия за защита на потребителите и др. съобразно характерните особености на отделните икономически сектори. Целта на съвместните  проверки е извършването на едновременен, задълбочен и всеобхватен контрол, целящ от една страна по-бързо предоставяне на данни между институциите и от друга по-малка ангажираност на бизнеса.

Подлежащи на контрол ще бъдат туроператори, хотелиери, дейности, свързани с красота и здраве /фризьорство, козметика, спортни зали и др./, услуги и развлечения в туристическите обекти, търговци на хранителни стоки, тютюневи изделия, облекла, обувки, кожени изделия, питейни заведения, валутно обменни бюра, игрални зали и др.

Предмет на контрол ще бъде  отчитането на действителните приходи чрез издаване на фискален бон от въведените фискални устройства. Нарушенията ще се установяват от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обекта. Установените при проверките обороти от продажби ще се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. При наличие на сериозни отклонения ще се извършват и ревизионни производства. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество.

За обектите, в които се установят нарушения, свързани с неспазване реда и начина за издаване на съответен документи за продажба, няма въведен в експлоатация или регистрация в НАП фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, както и в случаите на нарушения при ежедневното отчитане на оборотите от продажби ще бъде прилагана и принудителната административна мярка – запечатване на обект за срок до един месец, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции.

Предвижда се и поставянето под наблюдение в курортните комплекси на всички рискови стоки, като цигари, алкохол и др., който ще се осъществява от мобилни групи на „Фискален контрол“ съвместно със служители на ОД на МВР.