„Шибил“ по Йовков на тошевска сцена

Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе ще представи на 21 юни, вторник, театрално-танцовият спектакъл „Шибил“.

„Шибил“ по Йовков на тошевска сцена

Постановката е по мотиви от едноименния разказ на Йордан Йовков. Специално участие в спектакъла ще вземе фолклорен танцов театър „Найден Киров“ – Русе.



Постановката ще се проведе в  НЧ „Светлина – 1941″ на 21 юни от 18 часа.

Руенският театър прави възможна театралната реализация на известния разказ на Йордан Йовков „Шибил”, публикуван в неговия сборник „Старопланински легенди”. Това е един от най-силните и прекрасни разкази въобще в творчеството на писателя, станал символ на една трагична любов. Силната мъжествена личност на Шибил , страшният хайдутин ,се вплита в голямата му любов към Рада, за да бъде прекъсната от предателската ръка на Велико кехая и Мурад бей. Именно в това преплитане разказът издига до големи висоти силата на една личност и силата на една любов, която е покосена от дребните конфликти на дребни хора. Йовков разказва историята с много силна поезия, в която всяко действие напомня на един прекрасен силен театър, в който българската национална атмосфера блести в своята висота и своето падение.

Авторът на литературната композиция и режисьор на спектакъла Орлин Дяков създава един спектакъл, който чрез слово, народен танц и народна музика пресъздава на сцената този знаменит разказ. Тази среща на театър, музика и танц е много подходяща за театралната атмосфера на йовковото повествование, защото тяхното вплитане увеличава силата на въздействие на изживяването на една любов и нейното трагично прекършване. Така пластиката, словото, песента в своята съвкупност стават компоненти на един високо поетичен спектакъл.