Вапцаровци дискутират влиянието на социалната среда върху образованието

Кои са основните причини за отпадане от училище, как бедността, ниските доходи, липсата на възможности за работа, семейната и етнокултурната среда отдалечават понякога образованието като цел – така започнаха дискусията по тематичния филм „Икономическата принуда и образованието“ консултантите от Център за кариерно ориентиране с осмокласниците от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ гр.Добрич.

Вапцаровци дискутират влиянието на социалната среда върху образованието

Учениците споделиха, че са готови да продължат своето образование, да изберат за себе си подходяща професия, защото само така ще могат да направят живота си по-добър. Консултантите представиха снимки и биографични данни на успели личности от ромски произход – известния кардиолот проф.Чирков, поетесата и преводач Сали Ибрахим, доц.Христо Кючуков-преподавател в Сан Франциско, Ибро Лолов – известен музикант, Радослав Димитров – художник от Добрич, изрисувал православния параклис на остров Крит.  Учениците споделиха, че харесват житейския модел на успелите хора от тяхната етническа общност и осъзнават, че само доброто образование е пътят за изход от бедността.



Център за кариерно ориентиране гр.Добрич работи по проект на МОН “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.