Условна присъда за телефонна измама получи „муле”

Добричкият окръжен съд потвърди присъдата на Районен съд – Каварна срещу 27-годишен балчиклия, съучастник в измама на пенсионерка

Условна присъда за телефонна измама получи „муле”

Възрастна жена от Каварна е станала жертва на телефонен измамник, на 10-ти декември 2014 година. В хода на процеса е установено, че той е звънял от мобилен телефон, с клетка на оператор, позиционирана в град Павликени. Самият измамник обаче не е установен. Подсъдимият се запознал с него под името „Н.” и получавал различни поръчения, срещу които му било заплащано. „Н.” се представял за брокер на имоти. Във въпросния ден балчиклията получил поръчка да прибере 3000 лева от каварненка, срещу които щял да получи 500 лв.




Жертвата била уговорена по стационарния си телефон да предаде сумата от „съпруга на внучката й”, за освобождаване на пратка от Германия. Тъй като не разполага с налични средства, жената изпратила съпруга си до банката да изтегли. Там той бил забелязан от полицай, чието внимание привлякъл с необичайно поведение. Разполагайки с информация за зачестили телефонни измами в района през последните дни, униформеният го проследил до жилището му. Така заловил „мулето”, което излязло от входа с плик и поисканата от измамника сума.

В хода на процеса става ясно, че младият мъж от Балчик е осъзнавал какво върши, но се нагърбил с престъплението, защото бил безработен и имал нужда от пари.

Присъдата на 27-годишният балчиклия е 1 година лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. Решението не подлежи на обжалване.